| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 25 d'abril de 2024


divendres, 16 de juny de 2006
>

El Poblenou obre els tallers dels artistes, preocupats pel seu futur

Al barri ja només queden quatre grans espais industrials que acullen creadors

MARIA PALAU. Barcelona
Els artistes que treballen al Poblenou obriran avui i durant el cap de setmana els seus tallers al públic, amb molta incertesa pel seu futur. Actualment, al barri només queden quatre grans espais industrials que acullen creadors: L’Escocesa, els Tallers Caminal, La Makabra i Hangar. Els tres primers, afectats pel projecte urbanístic 22@, estan en perill de desaparèixer. Per fer front a aquesta amenaça, els artistes dels tallers que encara existeixen han constituït una plataforma.


+ Els Tallers Caminal no tenen garantit el seu futur. / Foto: QUIM PUIG

Els Tallers Oberts del Poblenou es van començar a celebrar, en un ambient d’eufòria, l’any 1995. El barri era, llavors, un niu que acollia centenars de creadors. Fa tres anys, es van deixar d’organitzar perquè la situació ja no era la mateixa: els tallers havien anat tancant progressivament i el degoteig semblava imparable. Ho semblava, ho era i ho continua sent. «Estàvem molt desanimats, no teníem esma per obrir els tallers al públic», explica Laia González, membre d’Hangar. Ara, els artistes, indignats per una situació que va a pitjor, fan el cor fort per reobrir els seus espais: «Volem mostrar a la gent què és el que queda encara al barri, perquè ho valorin i entenguin la nostra lluita de supervivència.»

De grans tallers de tipus industrial, ja només en queden quatre: Hangar (passatge del Marquès de Santa Isabel, 40), L’Escocesa (Pere IV, 345), els Tallers Caminal (Pallars, 72) i La Makabra (Tànger, 40). Només el primer, propietat de l’Ajuntament, té assegurat el futur. La pressió urbanística del projecte 22@ afecta de ple els Tallers Caminal, on hi ha 23 artistes. El contracte de lloguer no s’acaba fins al 2009, però ara per ara no sembla que aquest document sigui cap garantia. Els artistes dels Tallers Caminal han decidit demandar l’Ajuntament perquè es respecti la vigència del contracte. A L’Escocesa, també afectada pel 22@, tampoc tenen el futur gens clar. En aquest espai hi conviuen fins a tres associacions i mig centenar d’artistes. Pel que fa La Makabra, es troba en una condició diferent: està ocupat i, per tant, fora de la legalitat.

A més d’aquests quatre grans centres, també participen als Tallers Oberts de Poblenou cinc espais petits gestionats per un nombre més reduït d’artistes. Són el Taller Re (passatge Cantí, 9), Laboratorio Symbolon (Llatzeret, 13), Mireia Masó + Tarama Zaitseva (Roc Burunat, 56), Ferran Alejandre + Vanja Bicok + Juan Luis Quintana + Maarten Renes (Zamora, 99-101) i Uli Schulz (Zamora, 105).

Els creadors ensenyaran al públic els seus tallers i també han programat diferents activitats lúdiques relacionades amb el seu treball. Com a curiositat, i en sintonia amb la problemàtica, s’han organitzat dues visites guiades: una a Can Ricart i als espais industrials en perill del Poblenou (demà a dos quarts d’onze del matí), i l’altra, als tallers que han desaparegut, com a mínim una quinzena (diumenge a les dotze del migdia).

«Quedem molt pocs. La nostra visió és pessimista, però aquest ressorgiment dels Tallers Oberts ens ha motivat a tirar endavant una plataforma per unir forces», explica González. De moment, l’únic que poden avançar és el nom del projecte: Tallers Units del Poblenou (TUP). L’objectiu està clar: aconseguir més espais assequibles i adequats a les necessitats d’experimentació i producció artístiques a la ciutat.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.