| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 23 d'abril de 2024


divendres, 2 de juny de 2006
>

Punt i a part. Barcelona a l’univers de blocs

Proliferen en la xarxa els diaris personals i les bitàcoles col·lectives en què la ciutat és la protagonista

JOSUÉ GARCIA. Barcelona
Les formes de participació a la xarxa són cada dia més diverses. Des de diaris personals o col·lectius –els blocs i les bitàcoles– fins a programes de ràdio casolans –els podcasts–, els usuaris d’Internet tenen moltes possibilitats per donar a conèixer les seves opinions sense necessitat de tenir gaires coneixements tècnics. Molts d’aquests blocs tenen com a punt d’atenció la ciutat de Barcelona i esdevenen una font alternativa d’informació sobre la ciutat. Els experts parlen de nous mitjans de comunicació i ho posen com a exemple de la democràcia participativa. A la xarxa, milers de persones aprenen i fan debats sobre aspectes de la ciutat com ara l’arquitectura, la gastronomia i les decisions municipals. Barcelona aixeca passions i guanya detractors també a la xarxa.


+ Blood, al centre, conversa amb blocaires barcelonins durant una trobada al congrés Internet Global Congress. Foto: ORIOL DURAN

El Centre de Terminologia, Termcat, defineix un bloc com aquella «pàgina web, generalment de caràcter personal i poc ins titucional, amb una estructura cronològica que s’actualitza regularment i que presenta informació o opinions sobre temes diversos». Des de la seva aparició, cap al 1999, i la seva popularització a casa nostra a partir del 2002, l’estructura i la temàtica d’aquestes pàgines s’ha diversificat enormement. Alguns dels blocs continuen tenint com a referent el diari íntim i personal, però d’altres s’han convertit en veritables canals d’informació, de vegades escrits de forma col·lectiva. Mantenint els trets més definitoris del bloc, com ara la seva estructura per dates, sorgeixen diverses ramificacions com ara els diaris fotogràfics –els fotoblocs– i els podcasts, programes radiofònics que qualsevol pot escoltar a la xarxa.

Així, navegant per Internet, ens podem trobar amb iniciatives com ara Bdebarna, en què qualsevol usuari pot explicar una notícia o una història i després es pot consultar segons el carrer en què va passar, i BCN Top, una web amb recursos i informació relacionada amb la ciutat i en què la participació dels visitants és primordial. Hi ha blocs personals, com ara el d’una parella de ciutadans xilens que expliquen la seva experiència a Barcelona des de fa gairebé dos anys, i amants de la història i l’arquitectura que analitzen les troballes en les seves planes web.

Segons explica Mercè Molist, periodista especialitzada en la xarxa, el 2003 creixen significativament el nombre de blocs gràcies a la proliferació de serveis que permeten crear i mantenir-ne un de forma gratuïta, serveis que apareixen també en català. I entre la infinitat de temes que tracten aquests diaris, es consoliden també molts blocs relacionats d’alguna forma amb la ciutat de Barcelona. És impossible oferir una xifra fiable del nombre de blocs que s’escriuen sobre Barcelona o que van a càrrec de barcelonins. El cercador de blocs de Google xifrava ahir en més de 37.000 els que tenen en el seu títol la paraula Barcelona, tot i que això no implica que el seu argument principal sigui la ciutat.

El que és innegable és que cada cop hi ha més usuaris –els blocaires– i hi ha qui assegura que el nombre de blocs es dobla cada cinc mesos. A més, com explica Enric Gil en el seu estudi Blogosfera: les bitàcoles i l’audiència cal tenir en compte el que ell defineix com a marcadors de localitat, «aquells aspectes que circumscriuen els autors –i l’audiència que ells imaginen– a un territori determinat del món fora de línia», i que fan que tot i que en principi l’audiència potencial sigui tota la comunitat present a la xarxa, els blocs s’adrecin principalment a aquells més pròxims, ja sigui per raó geogràfica, cultural o lingüística.

Per l’estructura i la temàtica dispersa de la major part de blocs, és difícil organitzar-los a la xarxa. Ara bé, hi ha serveis com el que ofereixen els directoris Bitàcoles.net i Catapings.cat, que tenen una llista amb més de 2.000 blocs en català i que poden servir com un primer pas per aproximar-se a l’univers de blocs barceloní.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Punt i a part. L’alternativa de futur als mitjans de comunicació

>Punt i a part. Rebbeca Blood: «Els blocs són poderosos»

>Punt i a part. Les altres notícies

>Punt i a part. Fotos i més fotos.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.