| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 28 de març de 2024


dijous, 1 de juny de 2006
>

El Museu d’Alcover recupera un fòssil que va regalar per error

Havia lliurat la peça original

CARINA FILELLA. Alcover
L’Ajuntament d’Alcover anirà a buscar avui a la direcció general de Patrimoni Cultural l’exemplar del fòssil de peix conegut com l’Alcoveria brevis que es troba en el fons de regals presidencials. El 1994, l’Ajuntament va regalar per error la peça original d’aquest fòssil a l’aleshores president de la Generalitat, i no la reproducció.


+ Cartell que mostra el fòssil de peix. Foto: EL PUNT

L’any 1994, el fòssil va ser donat en el marc de la visita de l’aleshores president de la Generalitat, Jordi Pujol. Quan hi ha visites oficials, l’Ajuntament d’Alcover habitualment fa entrega d’una reproducció d’aquest exemplar de fòssil tan característic, però en aquella ocasió en va lliurar l’original, després de ser emmarcat. Per aquest motiu, el Patronat del Museu va reclamar el seu retorn i va iniciar els tràmits per a la seva devolució.

Atesa la seva singularitat, a partir d’ara l’Alcoveria brevis formarà part de l’exposició paleontològica permanent del museu alcoverenc, Les muntanyes de Prades ara fa 240 milions d’anys. El jaciment Alcover-Montral. L’exemplar quedarà en dipòsit al Museu Municipal però continuarà sent propietat de la direcció general del Patrimoni Cultural «tenint en compte que el seu traspàs va ser fruit d’una donació».

L’Alcoveria brevis és un exemplar fòssil de peix ossi del grup dels sarcopterigis, i «representa un autèntic fòssil vivent i un bon graó en el pas dels vertebrats a terra ferma». Aquest tipus de peixos van aparèixer fa 400 milions d’anys. El primer exemplar fòssil d’aquest es va trobar a Alcover i després de ser estudiat va adquirir la denominació d’Alcoveria brevis. Es dóna la circumstància que fins al 1938, es creia que aquesta espècie de peixos s’havia extingit fins que se’n va localitzar un exemplar viu en una població sud-africana. Actualment, els celacants (descendents del fòssil conegut com a Alcoveria brevis) tenen població estable en els arxipèlags de l’oceà Índic africà, entre Madagascar i Moçambic.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>El Museu d’Alcover recupera un fòssil original que va regalar per error

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.