| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 25 d'abril de 2024


dijous, 25 de maig de 2006
>

La gènesi de l’Estatut del 1932



JOSEP M. FIGUERES.

Un conjunt de documents amb un estudi històric introductori d’Albert Balcells conformen un treball que apareix publicat arran de la discussió del model polític a seguir el 1978. En aquest procés s’ofereixen decrets i reglaments dels anys trenta i del anys setanta per poder-los conèixer, comparar i avaluar en plena discussió d’un nou Estatut per a Catalunya després del franquisme. S’ofereixen com a documents dels anys trenta: el règim provisional de 1931, el decret del govern provisional de la República, el decret definitiu d’estructura de la Generalitat, el text de l’Estatut de 1932 i el text de l’Estatut interior de Catalunya de 1933. De textos dels anys setanta: els reials decrets de 1977 sobre el restabliment provisional de la Generalitat, el règim provisional de 1977 i el reglament de règim interior de 1978.

Es tracta d’un conjunt documental interessant per contemplar l’evolució que tindrà un text, el projecte de Núria, aprovat pel Parlament català, plebiscitat pel poble de Catalunya i modificat per les Corts constituents.

No hi ha altres textos vinculats a l’atzarosa història de l’Estatut com puguin ser els de caràcter suspensori de l’Estatut de 1932. La primera suspensió parcial, de les dues que va patir, la de 1935 arran dels fets d’octubre de l’any anterior, i la segon, seria definitiva per l’evolució posterior de la política europea, emanada del general rebel Franco l’abril del 1938 en entrar aquest en territori català. Tampoc no s’ofereix el primer Estatut, el text conegut com a Estatut de Núria, que serà retallat a Madrid. Ací s’ofereixen com a novetat els textos de reglament interior tan sovint menystinguts en una molt assequible edició popular.

JOSEP M. FIGUERES, professor d’història del periodisme a la UAB





Aquest apartat compta amb la col·laboració de l’Associació Conèixer Catalunya


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Contra els hipocondríacs del català

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.