| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 29 de març de 2024


dimarts, 28 de març de 2006
>

Acusen el govern de fer una trampa legal per entregar l’art de la Franja

Un assessor del bisbat de Lleida i la directora del museu lleidatà visiten la UdG

XAVIER CASTILLÓN. Girona
Josep Casanova, un dels tres assessors jurídics del bisbat de Lleida en el litigi sobre l’art de la Franja, va dir ahir a Girona que el govern de la Generalitat ha fet «una trampa legal» per «entregar a Barbastre les obres d’art sense descatalogar-les, de manera que al final sigui igual que estiguin a Lleida, a Barbastre o a Torreciutat». Casanova i la directora del Museu de Lleida, Montserrat Macià, van defensar ahir a la UdG la legitimitat i la unitat de la col·lecció diocesana del museu, ara en perill.


+ Josep Casanova i Montserrat Macià, ahir a la Facultat de Lletres. / Foto: X.c.

A la sessió d’ahir a la tarda a la Facultat de Lletres, organitzada pel departament de geografia, història i història de l’art, els conferenciants també es van referir a l’«anticatalanitat» de la Conferència Episcopal Espanyola i al pes de l’Opus Dei dins del Vaticà com a probables causes, en primer lloc, de la incorporació de les parròquies de la Franja de Ponent al nou bisbat de Barbastre-Montsó, creat el 1995 i, més recentment, de la reclamació per part d’aquest últim de 92 obres d’art procedents de parròquies de la Franja que es troben al Museu de Lleida des de fa més d’un segle. Segons Casanova, el bisbat de Barbastre –la ciutat on va néixer Escrivá de Balaguer, fundador de l’Opus Dei– va estar a punt d’extingir-se i, amb l’ampliació del 1995, va passar a ser el segon més important d’Aragó.

Els conferenciants van defensar el patrimoni artístic de la Franja com «l’únic testimoni material d’una col·lectivitat amb una història comuna», i per això no entenen l’actitud submisa de la Generalitat respecte a la jerarquia eclesiàstica. «Som encara en temps de Franco?», va dir Casanova, segons el qual «estem davant d’un cas Galileu de les ciències jurídiques en ple segle XXI». Macià també va dir que el bisbat de Barbastre «vol apropiar-se de la història dels altres».



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.