| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 29 d'abril de 2024


dimarts, 28 de març de 2006
>

Òmnium s’inclina cap al no

Critica les retallades, però no anuncia quin vot demanarà

ALBERT SEGURA. Barcelona
Òmnium Cultural va fer ahir un pas clar contra l’Estatut que s’aprovarà dijous al Congrés. No ha anunciat encara si defensarà votar no en el referèndum, però Jordi Porta, president de l’entitat, va lamentar ahir que «s’ha perdut una ocasió», va criticar que «els interessos de partit han prevalgut sobre l’interès del país» i va demanar ja que es miri més enllà de l’Estatut.


+ Presenten www.observatoridelestatut.net Òmnium va presentar en el mateix acte d’ahir la pàgina web de l’observatori de l’Estatut, que ja es pot visitar i on hi ha penjades les opinions i les anàlisis de la reforma que fan experts com ara els mateixos Tremosa i Marí, el doctor en dret constitucional de la UPF Héctor López-Bofill, els catedràtics de ciència política i economia de la mateixa universitat Ferran Requejo i Guillem López i Casasnovas, i el president honorari de l’Unescocat, Félix Martí.A.S.

+ Tremosa, Terricabras, Porta, Marí i Pons, ahir, a l’aula magna de la UB. Foto: ORIOL DURAN

El que havia de ser un debat amb els experts Josep Maria Terricabras, Ramon Tremosa, Isidor Marí i Eva Pons per «donar eines als ciutadans per poder prendre una decisió responsable a l’hora de votar en el referèndum» –així ho deia el programa– va convertir-se directament en el primer acte de la campanya del referèndum. Ningú va demanar explícitament el no, però tots els arguments que van donar els ponents, sobre aspectes com ara el finançament i la llengua no convidaven a votar cap altra cosa. I Porta va ser el més suau. Va aclarir que no diran ara «si sí o si no», però ja va donar l’Estatut per perdut, afirmant que «no s’acaba el món» i demanant que no es caigui «en el desànim» i es continuï «la lluita». «El país es mou i tenim futur», va dir.

Tremosa, professor de teoria econòmica de la Universitat de Barcelona, va ser contundent: «No es pot dir en cap cas que l’Estatut ens doti d’un nou model de finançament», tampoc «no garanteix ni de bon tros que rebem més diners, en tot cas dependrà del govern de torn que hi hagi a l’Estat» i «no ens blinda d’una majoria». «Els pobres de les regions riques finançaran els rics de les regions pobres», va alertar Tremosa. El filòsof Terricabras va criticar que no s’hagi aprofitat «el màxim moment de sintonia dels últims trenta anys» entre els partits i entre els polítics i el poble –referint-se al text aprovat pel 90% del Parlament el 30 de setembre, «una data d’esclat polític nacional». I va queixar-se que el resultat final «no fa honor al Parlament, ni al poble» de Catalunya. Marí, sociolingüista, va denunciar «la lectura immobilista de la Constitució i la interpretació curiosa de l’Espanya plural que s’ha fet», i va lamentar que «aquesta Espanya no podrà ser mai la nostra». I Pons, professora de dret constitucional de la UB, va parlar d’una «tisorada significativa» i va condemnar que el text hagi quedat ple de «limitacions i cauteles innecessàries». El públic que omplia l’aula magna de la UB va reaccionar amb expressions de sorpresa –es va sentit més d’un «oooh! general– i fins i tot amb rialles d’incredulitat davant les retallades explicades pels experts. Va ser ben present, perquè es va evocar diverses vegades en l’hora i mitja de debat, que el 18 de febrer desenes de milers de catalans van sortir al carrer al crit de «Som una nació i tenim dret de decidir!»



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.