| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 14 de maig de 2024


dilluns, 27 de març de 2006
>

Un congrés debatrà a Reus la història de l’independentisme



N. BORBONÈS. Reus

Reus serà la seu del primer congrés d’història de l’independentisme català, que, organitzat per l’Associació d’Historiadors i Historiadores dels Països Catalans, tindrà lloc al Centre de Lectura el 8 i 9 d’abril. El congrés aplegarà historiadors i altres especialistes, que debatran sobre la influència que l’independentisme ha tingut en la història contemporània del país. El congrés tindrà caràcter acadèmic, fet pel qual no hi participaran polítics.

La història de l’independentisme català i la seva influència i relacions en l’àmbit del nacionalisme català, així com l’estudi dels seus principals teòrics i dirigents, són els eixos al voltant dels quals girarà el congrés, que inauguraran el 8 d’abril el president de l’Associació d’Historiadors i Historiadores dels Països Catalans, Marc Ferrer; l’alcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez, i el president del Centre de Lectura, Pere Anguera. La lliçó inaugural la impartirà el director de projectes del Centre d’Història Contemporània de Catalunya, Lluís Ferran Toledano. Durant la primera jornada es presentaran les ponències Els primers independentistes (1868-1890), de Pere Anguera; La Unió Catalanista, a càrrec del professor de la Universitat t de Barcelona Agustí Colomines; L’autodeterminació catalana, vista en perspectiva. Aspiracions nacionalistes i guerres mundials, per Enric Ucelay-Da-Cal, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, i L’independentisme català durant la dècada de 1960: alliberament nacional i socialisme, per Fermí Rubiralta, doctor en ciència política de la Universitat del País Basc. Durant la segona i última jornada del congrés es debatran les ponències Esport, modernització i construcció nacional (1870-1939), de Xavier Pujadas, professor de la Universitat Ramon Llull (URL); La primera resistència al franquisme: el Front Nacional de Catalunya, per Daniel Díaz Esculies, de la UB; L’independentisme des de finals del franquisme fins a la transició; el Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN) dels Països Catalans, per Roger Buch, professor de la URL; Terra Lliure i el naixement de l’independentisme combatiu, del periodista David Bassa; i Entre l’àmbit local i el global: l’independentisme català com a fenomen global, de Josep Fort, professor de de la URL.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.