| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 7 de maig de 2024


dilluns, 27 de març de 2006
>

Mesures a favor de la maternitat



MÒNICA BERNABÉ.

Coincidint amb la major presència de dones al Parlament, el reglament de la cambra s’ha modificat, i des de l’1 de gener passat preveu que les diputades que estiguin de baixa per maternitat puguin delegar el seu vot i no hagin d’assistir als plens, cosa que abans no podien fer, sobretot en les votacions més renyides, encara que haguessin estat mares pocs dies abans. D’aquesta manera, el Parlament ha esdevingut una de les cambres més sensibles amb la maternitat, fins al punt que la diputada d’ICV-EA Dolors Camats diu que el seu partit es planteja traslladar la mesura al Parlament Europeu. Amb tot, la parlamentària Carme Porta (ERC) afirma que una cosa és la teoria i una altra la pràctica: «No és el mateix ser mare a principi de la legislatura que al final, perquè el partit et tria per a les llistes electorals i ja procures no faltar.» També diu que hi ha altres aspectes que caldria modificar, com ara els horaris maratonians dels plens, que poden durar fins a dotze hores i dificulten la conciliació de la vida política i familiar. «Tot es pot adequar: es podrien fer plens cada setmana, en lloc de cada dues. És qüestió de plantejar-ho», comenta, i declara que, quan es vol, els horaris sí que es canvien: «Curiosament, quan hi ha partit del Barça el ple sempre acaba a l’hora».

Camats lamenta que l’activitat política es plantegi per a les dones en termes de renúncia, cosa que no és així per als homes. «Per això les dones no fan política, o si en fan, poques tenen fills», comenta. Amb tot, opina que, a mesura que augmenti la representació femenina al Parlament, temes com els dels horaris i altres es podran plantejar.

Pilar Díaz (PSC) diu que va ser la primera diputada que va reclamar un espai al Parlament per alletar el seu fill, i creu que caldria habilitar una cambra d’aquest tipus de forma permanent. «No només per a les diputades, sinó també per a la resta de treballadores del Parlament i les dones que hi puguin venir». La diputada de CiU Meritxell Borràs recorda que el novembre del 2000 el seu grup ja va presentar una proposició no de llei pel condicionament d’espais d’aquest tipus en els edificis públics, que va ser aprovada per unanimitat. El maig del 2001, els departaments de la Generalitat de Governació i Relacions Púbiques, Medi Ambient i Benestar i Família ja disposaven d’una sala per a l’alletament. El Parlament, en canvi, no en té i, de moment, no té previst habilitar-la. Dolors Montserrat, del PP i una de les diputades amb més legislatures a l’hemicicle (és parlamentària des de l’any 1988), creu que el Parlament està dissenyat i pensat per als homes. Explica que ella es va incorporar a la cambra quan els seus fills ja eren grans, i diu que la majoria de les diputades han fet el mateix, o no tenen fills directament. Actualment, només tretze parlamentàries tenen infants menors de dotze anys (el 30% del total). De diputats, en canvi, n’hi ha trenta-un, que equivalen al 33,7%.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>El nombre de diputades al Parlament es dobla en les dues últimes legislatures

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.