| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 23 d'abril de 2024


dissabte, 18 de març de 2006
>

Una sentència anul·la per primer cop una sanció per objecció fiscal a la despesa militar

"El Tribunal Superior de Catalunya dóna la raó a l’exdiputat Joan Surroca"

RAMON ESTÉBAN. " Girona"
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha dictat sentència favorable al recurs que havia presentat l’aleshores diputat al Parlament de Catalunya Joan Surroca contra la sanció que li havia imposat Hisenda per haver fet objecció fiscal a la despesa militar en la declaració del 1998. És el primer cop que es produeix una sentència en aquest sentit. Els promotors d’aquest tipus d’objecció fiscal s’han proposat ara recórrer contra la llei tributària al Tribunal Constitucional.


+ Joan Surroca, en una imatge retrospectiva. Foto: J. trillas.

Joan Surroca va descomptar de la quantitat que havia de pagar el percentatge corresponent a la despesa militar i la va lliurar a una ONG que coopera amb dones africanes. Hisenda el va multar amb 54.896 pessetes, una sanció que Surroca va recórrer amb el suport de la Fundació per la Pau i la Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i l’Alt Maresme, CEDRE (impulsors de la campanya a favor de l’objecció fiscal contra la despesa militar). Ara, el TSJC li ha donat la raó perquè entén que el sancionat no va deixar d’ingressar part del deute sinó que aquesta quantitat va ser ingressada en una entitat sense ànim de lucre. La decisió de Surroca encaixaria en un buit interpretatiu o en una interpretació raonable i en aquest cas –sosté l’alt tribunal– no es poden imposar sancions.

La sentència ha causat satisfacció al directament afectat i als promotors de la campanya, que la consideren una magnífica notícia per animar que més gent es negui a sufragar la despesa militar. Si es produís una segona sentència en aquest sentit –ara com ara, però, no hi ha cap més recurs al TSJC– s’establiria jurisprudència. L’objectiu principal dels promotors, però, és aconseguir que la llei tributària reconegui el dret a aquest tipus d’objecció fiscal, per la qual cosa tenen previst presentar un recurs d’empara al Tribunal Constitucional. Paral·lelament s’està tramitant al Congrés dels Diputats un projecte de llei que preveu aquesta possibilitat.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Uns 2.000 objectors arreu del país

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.