| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 4 de maig de 2024


divendres, 27 de gener de 2006
>

El cartell del carnaval de Reus és un calc d'un altre de Milton Glaser de 1984

La FRAC no ha pogut evitar enguany una nova polèmica pel cartell

NATÀLIA BORBONÈS. Reus
El cartell triat per anunciar el carnaval de Reus d'enguany, obra del cambrilenc Carles Zaro, és exactament igual que un que va crear el prestigiós dissenyador novaiorquès Milton Glaser l'any 1984. La polèmica torna a envoltar el cartell del carnestoltes reusenc.


+ A l'esquerra, el cartell del carnaval i, a la dreta, el de Glaser. La similitud és més que evident. Foto: EL PUNT

Si l'any passat un dibuix del mantell de la Mare de Déu de Misericòrdia que apareixia estès entre altres peces de roba i objectes -com un preservatiu- va provocar la retirada del cartell, la Federació Reusenca d'Associacions de Carnaval (FRAC) sembla que haurà de fer el mateix aquesta edició. La raó no seran les protestes dels sectors catòlics més recalcitrants, sinó les sospites ben fonamentades de plagi que ahir es van desfermar vers l'obra de Carles Zaro. Zaro va guanyar els 1.000 euros del primer premi del concurs de cartells de la FRAC amb una proposta que ha resultat ser un calc d'un cartell que Milton Glaser, un dels gurus mundials del disseny, va crear l'any 1984 per commemorar el 125è aniversari de l'escola d'art de The Cooper Union de Nova York. L'única diferència és que en la proposta de Zaro s'ha eliminat la part de la mà que sosté el paper-màscara. La presidenta de la FRAC, Dolors Solé, es va prendre ahir aquesta nova polèmica amb humor, malgrat els esforços que s'havien fet enguany per triar un cartell «neutre» per evitar embolics: «Fa dies que tenia un pressentiment estrany perquè hi havia massa calma al voltant del carnaval». Solé va dir que la FRAC decidiria en les properes hores què calia fer, tot i que l'anul·lació del veredicte del concurs, les bases del qual deixaven ben clar que les obres havien de ser inèdites, era la solució més adient: «Però tindrem un problema perquè en el segon premi van empatar tres cartells». Els intents d'aquest rotatiu per conèixer ahir l'opinió de Zaro, que ja havia guanyat el concurs de cartells del 2002, van ser infructuosos. L'opció del cambrilenc sorprèn perquè l'obra del veterà dissenyador nord-americà és ben coneguda en sectors artístics. Seu és, per exemple, el logotip de la ciutat de Nova York, i que deu ser el més plagiat de la història: I love NY, en què un cor vermell substitueix la paraula love.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>El plagi del cartell torna a envoltar de polèmica el carnaval de Reus

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.