| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 2 de maig de 2024


dijous, 26 de gener de 2006
>

Rajoy dóna per tancada la crisi amb Piqué i defineix l'ofensiva contra l'Estatut amb els seus líders territorials

El PP presentarà una proposició no de llei perquè el govern espanyol convoqui un referèndum

ODEI A.-ETXEARTE. Barcelona
Mariano Rajoy, president del PP, dóna per tancada la crisi del partit amb Josep Piqué, el president de la formació a Catalunya. Un dia després de la llarga reunió en què es temia que Piqué dimitís, el líder popular va declarar que no té «res més a dir» sobre l'assumpte. Rajoy sí que va explicar l'ofensiva contra l'Estatut que va perfilar amb els presidents territorials del PP i va aclarir que pretén instar el govern espanyol que convoqui un referèndum amb una proposició no de llei.


+ Piqué amb Javier Arenas, Francesc Camps, Esperanza Aguirre i Mariano Rajoy. Foto: J.J. GUILLÉN / EFE
Una declaració i un referèndum. Aquestes són les dues estratègies que el PP va fer públiques ahir per desviar l'atenció de la crisi interna que va esclatar dins del partit des que el secretari general, Ángel Acebes, va desautoritzar Piqué per no haver rebutjat frontalment l'acord sobre l'Estatut. Rajoy va declarar que ell, Piqué, Acebes i Zaplana «pensen el mateix» i no va voler aclarir si la direcció del PP deixarà que el president del partit a Catalunya mantingui els matisos de la seva posició sense que es repeteixin discrepàncies internes. Tampoc va donar detalls de la reunió que van mantenir abans-d'ahir. Només va confirmar que Piqué no va arribar a presentar-li la dimissió i així va donar a entendre que l'entesa va ser immediata. Rajoy sí que va centrar-se, en canvi, en l'ofensiva que el PP pensa llançar contra l'acord de l'Estatut. Els presidents regionals del PP -Piqué inclòs- van signar una declaració que unifica la seva posició respecte al text: la «indissoluble unitat» de «la nació espanyola»; el «respecte a la Constitució»; el rebuig que «s'alteri el repartiment de competències», que es facin «polítiques de discriminació cap a les persones que fan servir la llengua castellana de manera habitual», i que s'imposi «un model de finançament acordat bilateralment entre el govern i el líder de l'oposició» de Catalunya. El document també postula a favor del «manteniment» d'un estat fort, i de la «igualtat dels espanyols en drets». Sosté que l'Estatut instaura un model intervencionista, i reivindica «l'esperit de consens que va presidir la transició». Després que dimarts Alfredo Pérez Rubalcaba, portaveu del PSOE al Congrés, digués que la proposta de presentar una proposició de llei d'iniciativa popular per convocar un referèndum sobre l'Estatut és «inconstitucional», Rajoy va posar els punts sobre les is. Va explicar que el que farà el PP és recollir firmes a tot l'Estat que acompanyaran una proposició no de llei que instarà el president del govern espanyol a convocar un referèndum. La consulta només tindria una pregunta, que es referiria explícitament a la reforma estatutària: «Considera convenient que Espanya continuï sent una única nació en què tots els ciutadans siguin iguals en drets, obligacions, així com en l'accés a les prestacions públiques?» Rajoy va avançar que fins i tot podrien recollir firmes amb «taules al carrer».

 NOTÍCIES RELACIONADES

>finició de nació i el finançament està «mol tancat

>ERC manté la negativa a sumar-se a l'acord de l'Estatut i demana més temps per negociar

>Mas admet haver transmès a Zapatero la disposició d'entrar al govern espanyol si torna a la Generalitat

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.