| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 20 d'abril de 2024


divendres, 4 de novembre de 2005
>

On són les balances fiscals?

Professors de la UB critiquen que, ara que mana el PSOE, no es demanin les balances fiscals com es feia amb el PP. A la Facultat d'Econòmiques es fan apostes sobre «qui s'abaixarà abans els pantalons», si CiU, el PSC o ERC.

MARCEL BARRERA. Barcelona

+ El professor Ramon Tremosa al seu despatx, ahir. Foto: M.B.
Alguna cosa té a veure el departament d'Hisenda Pública de la Universitat de Barcelona (UB) amb la proposta de finançament autonòmic que es recull en la proposta de l'Estatut. Hi han participat professors com Núria Bosch i Marta Espasa. A la facultat expliquen que cada dia Espasa obre en la seva pantalla un Excel amb l'esperança de poder posar les dades de les balances fiscals que van demanar un grup de docents fa vuit anys i no acaben d'arribar mai, ni abans amb el PP ni ara amb el PSOE. Un dels catedràtics del departament, actualment en comissió de serveis, és Antoni Castells, l'actual conseller d'Economia que, segons comenten alguns professors de la facultat, actua com a «cap a l'ombra» del departament d'Hisenda Pública. A pocs metres hi ha el departament de Teoria Econòmica. El professor Ramon Tremosa té presentat un recurs davant l'Audiencia Nacional per demanar els números que «demostren l'espoli fiscal que pateix Catalunya». «Sóc pessimista amb l'Estatut -afegeix-, s'està abordant una negociació vital des de l'opacitat oficial, no sabem quant paga Catalunya.» Pel que diu Tremosa, les relacions entre els departaments d'Hisenda Pública i Teoria Econòmica de la UB no passen pel millor moment de la seva història: «Hi ha una certa tibantor, els de teoria econòmica no estem molt ben vistos.» Tremosa critica que ni el conseller Castells ni els seus col·legues d'hisenda pública, ara que mana el PSOE, ja no demanin amb tant d'èmfasi les balances fiscals. Al departament d'Hisenda Pública, que va elaborar un famós estudi de les balances entre els anys 1991 i 1996, es diu que s'està en un «impàs» i en espera del que es decideixi. El debat del finançament cou. Elisenda Paluzier, docent de la facultat, va trucar fa setmanes a Catalunya Ràdio per desmentir en antena unes declaracions d'Antoni Castells en què assegurava que les propostes de CiU i el PSC eren com dues gotes d'aigua. Després, «el conseller va esbroncar-lo», comenten a la facultat. Entre els alumnes ha augmentat l'interès per l'Estatut. Ahir al quiosc de la facultat es van vendre molts més diaris que un dia normal. «Cada dia a la tarda queden exemplars i avui a les onze del matí ja no en quedava ni un», segons relata la Laia, de la llibreria Economista. Entre els professors es fan apostes. Per exemple, sobre «qui s'abaixarà abans els pantalons, si CiU, el PSC o ERC». ICV en queda al marge perquè el defineixen com el «seguidor total». A la facultat, la professora Cristina de Gispert prepara la documentació. La setmana que ve, els alumnes debatran la proposta de finançament de l'Estatut.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Com a mínim, que siga per allò que realment som

>pensem.» Montserrat Nebrera (profess

>Molta sanció però cap solució

>El tripartit i CiU admeten que el finançament és el gran escull de la negociació amb el PSOE

>La premsa propera al PP entronitza Rajoy i parla de «cop d'estat incruent»

>El govern entén que ara la negociació de l'Estatut serà només política i no jurídica

>La cúpula del PP es reuneix a Barcelona per començar la campanya de marcatge a l'Estatut

>Malentesos, desinformació i boicot

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.