| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 17 de maig de 2024


dimarts, 1 de novembre de 2005
>

La sostenibilitat, una quimera

Un informe encarregat pel ministeri alerta que la degradació mediambiental no només és persistent sinó que avança

MAITE MONTROI. Barcelona
A l'Estat espanyol es construeix més que a Alemanya, França i Itàlia plegats i no és perquè hi hagi pocs habitatges, sinó tot el contrari, és on més n'hi ha proporcionalment de tota la Unió Europea. Aquest és un dels paràmetres analitzats en un informe sobre sostenibilitat presentat fa poc a Barcelona i elaborat per encàrrec del Ministeri de Medi Ambient. El panorama és «bastant desastrós», en paraules d'un dels autors, Domingo Jiménez, ja que es detecten greus dèficits en el repartiment de la riquesa, la cohesió social, l'eficiència energètica, la societat del coneixement i l'estat del territori. L'alt índex d'abandonament prematur dels estudis i el gran volum de residus generats són els punts més negres a Catalunya.


+ Una imatge d'arxiu del parc eòlic de Rubió. Foto: ANDREU PUIG
Una altra dada gens tranquil·litzadora és que les emissions de gasos d'efecte hivernacle han augmentat un 45% els darrers 14 anys, xifra que triplica els límits fixats pel Protocol de Kyoto. També hi ha algun signe per a l'esperança (vegeu la fitxa), com ara les fonts d'energia renovables i l'agricultura ecològica. El document, elaborat per l'Observatori de la Sostenibilitat, és el primer que analitza a l'Estat els paràmetres següents: prosperitat econòmica; cohesió social; energia i canvi climàtic; territori, transport i turisme, i societat del coneixement. Més riquesa, però més desigualtats. L'economia estatal ha crescut els darrers anys, però aquest creixement no ha anat acompanyat d'una millor distribució de la riquesa ni d'un major nivell de vida. El model econòmic no és sostenible, ja que és excessivament dependent del consum i la construcció i es detecten greus dèficits en eficiència energètica, ús de l'aigua i del sòl. Es crea ocupació, però no és de qualitat. La taxa d'ocupació augmenta, però la feina que es crea és excessivament temporal, l'accidentalitat és molt alta i les desigualtats entre sexes es mantenen, tot i que les dones estan més educades. A més a més, és l'Estat membre de la UE on menys s'ha reduït la taxa de risc de pobresa. L'eficiència energètica cau en picat. La intensitat energètica de l'economia creix un 0,5% anualment, mentre que a la UE es redueix un 1,3% cada any. Aquesta tendència, que no para d'accentuar-se, és un llast per a l'economia i la competitivitat, i té un greu impacte sobre el territori. La construcció de plaques fotovoltaiques podria ser un indicatiu molt positiu, però la major part de la producció s'exporta. Degradació del territori. «Estem convidant a destrossar la gran riquesa natural i paisatgística de la península Ibèrica en lloc d'utilitzar-la com un valor», explica l'autor de l'informe, Domingo Jiménez. El turisme, la construcció i el transport -amb un model basat quasi exclusivament en la carretera- exerceixen una gran pressió sobre el territori. L'abandonament escolar prematur preocupa. Un dels índexs que més preocupa als autors del document -i que més incidència té a Catalunya (vegeu el gràfic)- és l'abandó prematur dels estudis, que no només és dels pitjors de la UE, sinó que a més avança. La inversió en educació, històricament deficient, s'ha reduït un 11% de mitjana els darrers 12 anys i la despesa en recerca està molt lluny dels objectius desitjables.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Construcció i turisme, una combinació letal per al litoral

>Petits canvis per a grans compromisos

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.