| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 29 de març de 2024


dijous, 15 de setembre de 2005
>

Localitzen un edifici militar ibèric a Ullastret

També s'han trobat fosses d'ofrenes en un edifici palatí amb restes de xais, un gos, petxines i armes

LAURA PORTAL. Ullastret
El jaciment ibèric d'Ullastret té, des d'aquest estiu, un altre edifici recuperat que ajuda a fer-se una idea de la importància que va tenir la zona en època ibèrica: un edifici d'ús militar, on s'han localitzat una quantitat destacable d'armes. Segons va explicar ahir la directora del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) a Ullastret, Aurora Martín, juntament amb la directora general del MAC, Núria Rafel, la campanya d'excavacions ha estat fructífera. També s'han començat a excavar els primers nivells d'un altre edifici, aquest de pedra sorrenca, que podria haver tingut un ús públic, com ara un temple. Al gran edifici palatí que s'havia localitzat en anteriors campanyes, s'hi han trobat restes d'ofrenes de xais, un gos, petxines i una punta de llança.


+ A dalt, l'equip de les excavacions amb la directora Aurora Martín, d'esquena. A baix, les troballes d'aquest any: puntes de llança, dos fragments d'espasa, una punta de fletxa, un ast i un ganivet. Foto: L.P.

Ullastret va ser una ciutat important en època ibèrica. Cada vegada es van tenint més dades que ho confirmen. L'avinguda que baixa en direcció nord-oest té edificacions, a banda i banda de carrer, que devien tenir més importància que uns simples habitatges, si més no per l'ús que se'n feia. Aurora Martín estava satisfeta dels resultats d'aquest estiu. La campanya va començar el 9 d'agost amb una primera etapa que es va allargar fins al dia 27. El 29 d'agost es va iniciar la segona etapa, que s'acabarà el pròxim dia 23 de setembre, sempre que el temps ho permeti. Portes obertes, diumenge. Diumenge hi ha prevista una jornada de portes obertes, des de les 11 del matí, per mostrar els resultats d'aquest any al públic en general. En la campanya hi han participat unes 40 persones, de la Universitat de Girona, la de Barcelona, l'Autònoma de Barcelona, la Pompeu Fabra i la de Madrid. Primera fase. La primera etapa de la campanya es va centrar en un barri artesanal fora muralla del puig de Sant Andreu, al nord, al Camp d'en Gou-Gorg d'en Batlle. Va tenir la col·laboració de la Universitat de Pau i del Ministeri d'Afers Estrangers francès. Es va ampliar la zona d'excavació cap al nord i l'oest, i es va determinar un carrer nord-sud i dues illes de cases. La datació és d'entre la segona meitat del segle IV aC i principis del II aC. Segona fase. Però va ser en la segona fase que es van trobar restes molt interessants i que confirmen l'excepcionalitat del jaciment, segons Martín. Es va treballar en l'edifici palatí i s'hi van trobar, als nivells inferiors, fosses d'ofrenes fundacionals, és a dir, les que es feien perquè la casa fos propícia. Aquí hi van trobar restes de xais, de més de 200 petxines de catxel i un gos. L'edifici militar. Va ser llavors que es van trobar, cap a llevant, davant de l'edifici palatí, les restes d'un edifici que sembla que tenia un ús militar, atesa la quantitat d'armes trobades. Però va fer pensar encara més en aquest ús la troballa d'una punta de llança. La punta estava dipositada a manera votiva al mig d'un dels murs, just abans de construir-se l'alçat de tova. Al nord del carrer s'hi va trobar un edifici bastit amb blocs de pedra sorrenca, procedents probablement de la pedrera dels Clots de Sant Julià. Aquest podria ser un edifici de caràcter públic, però les excavacions estan en els inicis i encara no es pot aventurar cap hipòtesi en ferm. Aquest sector data d'entre els segles IV i III aC.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Modificar l'accés i la benvinguda als visitants

>Estat i Generalitat invertiran 7 milions d'euros a Tàrraco

>Els arqueòlegs localitzen un edifici militar al poblat ibèric d'Ullastret

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.