| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 7 de maig de 2024


diumenge, 10 de juliol de 2005
>

Retorn al passat morisc

Móra d'Ebre celebra la VIII Móra Morisca, en què es preveu superar els deu mil visitants

ALBERT JANSÀ. Móra d'Ebre
Al Mercadal de Móra d'Ebre i als voltants ha tingut lloc aquest cap de setmana la vuitena edició de la fira Móra Morisca, una mostra en què els veïns remunten mil anys enrere per rememorar els temps en què els barris cristià, jueu i morisc compartien carrers, places, costums i tradicions. D'altra banda, el mercat de la mostra aquest any ha superat el nombre de parades respecte de l'any passat, fet que fa palesa la consolidació de Móra Morisca com a referent turístic de l'Ebre.


+ El mercat de Móra Morisca oferia tot tipus de productes, la majoria fets artesanalment, entre els quals hi havia sabates, espases de fusta i embotits. Foto: JUANPE RODRÍGUEZ.


La Móra Morisca de Móra d'Ebre recrea fidelment l'època històrica en què el municipi disposava d'església, mesquita i sinagoga i on eren representades les cultures cristiana, jueva i morisca, que convivien en pau en les mateixes places i els mateixos carrers. El Mercadal va tornar ahir a obrir les portes a la mostra que revela així el pas d'aquestes cultures pel municipi ara fa més de mil anys. Tanmateix, encara avui els veïns volen recuperar l'ambient d'aquest temps immemorial en què l'art de la falconeria, la música medieval i els costums i les tradicions d'aquestes cultures eren testimoni de la riquesa cultural de la població ebrenca influenciada per tres cultures distintes. La Móra Morisca, que aquest any celebra la vuitena edició, es divideix bàsicament en dues parts. Per una banda, el Mercadal representa l'escenari en què els mercaders i els comerciants bescanviaven les mercaderies. Aquest ambient de mercat s'ha pogut viure també aquest cap de setmana a Móra d'Ebre, on quasi un centenar de parades oferien des dels productes més artesanals com ara embotits, fruits secs i herbes, fins a sabates, espases i escuts de fusta, entre altres productes típics d'aquella època. Per altra banda, els veïns guarneixen els balcons i les entrades de les cases per remuntar un mil·leni enrere i representar així la convivència entre cristians, jueus i moriscos, tot i les seves diferències religioses i aparents. Tal com assenyalava ahir Julio Roca, regidor de Festes, «enguany hem volgut que la fira es converteixi en un moviment permanent de gent que gaudeixi cada mitja hora de les diferents activitats que s'ofereixen». Algunes de les activitats més destacades van ser l'art de la falconeria (per primer cop, el públic va poder gaudir del vol que alguns dels falcons feien de punta a punta dels carrers) i les actuacions dels faquirs. Un dels altres actes que va voler destacar també Julio Roca va ser la participació dels alumnes del col·legi de Santa Teresa que ahir, a un quart de set de la tarda, van desfilar per la mostra. «Aquests actes demostren la bona voluntat dels veïns de participar a la fira», va dir. Aquest any la Móra Morisca celebra els vuit anys ininterromputs de celebració. L'organització preveu que en aquesta edició se superaran els 10.000 visitants de l'edició passada. «Això ho podria justificar el gran volum de divulgació en els mitjans, sobretot a la ràdio, que hem fet de la mostra», va assenyalar Julio Roca. De fet, aquest any hi ha hagut a la fira més de cent expositors en la part del mercat, una xifra que fins ara no s'havia assolit mai. Roca ho va atribuir a «l'enorme esforç de tots perquè Móra Mórisca sigui un referent festiu i turístic».

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Móra d'Ebre evoca el seu passat medieval

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.