| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 13 de maig de 2024


dilluns, 13 de juny de 2005
>

Atorguen el trofeu Sant Nitrat de Cinema Rescat al realitzador Antoni Martí

El cineasta empordanès d'adopció el recollirà dimecres

LAURA PORTAL. La Bisbal d'Empordà
El cineasta i creador empordanès Antoni Martí ha estat distingit amb el premi Sant Nitrat que atorga cada any l'Associació Catalana per a la Recerca i Recuperació del Patrimoni Cinematogràfic, Cinema Rescat. Martí ha vist reconeguda així la seva tasca professional.


+ Antoni Martí, al mig, entre l'escriptor Josep Maria Fonalleras i l'actor Ferran Frauca. Foto: X.C.
Antoni Martí i Gich ha vist reconeguda «la seva tasca professional en el camp de la imatge en moviment, conreant la recerca i recuperació del patrimoni cinematogràfic, especialment l'empordanès». Així s'afirma en l'acta feta arribar al creador. Els premis, que fa sis anys que s'atorguen, també han distingit la Universitat de Barcelona amb el Gran Premi Trofeu Sant Nitrat per haver estat la primera universitat de Catalunya i de l'Estat a crear l'assignatura d'història del cinema. Els premis tenen el suport de la Fundació de l'Institut del Cinema Català, Image Film i la Societat General d'Autors i Editors (SGAE). Els guardons s'atorgaran dimecres a les 7 de la tarda a la seu de la SGAE. Dijous a Girona Justament, Martí rebrà aquest premi el dia abans, dimecres, de presentar al Museu del Cinema una de les obres de recerca per les quals se'l distingeix. L'Empordà 1940-1960. Arcadi Gili, de Sabadell a Calella de Palafrugell és el títol del DVD que presentarà Martí. En aquest cas es tracta d'una coproducció entre l'empresa que encapçala Martí, Videoplay, i l'Ajuntament de Palafrugell. El DVD va ser presentat en aquesta vila per Sant Jordi i posteriorment encartat amb la revista empordanesa Vèlit. La cessió de tretze obres de gran qualitat per part de la família Gili a l'Ajuntament va ser el detonador perquè Martí tirés endavant aquest DVD. Així va fer una selecció de cinc peces i hi va afegir un documental sobre la vida d'Arcadi Gili i la seva obra. Gili (1915-1991) va ser un industrial tèxtil de professió i cineasta per afició que va filmar l'Empordà entre 1943 i 1965. «De la mà del vent» Martí no és precisament una persona desvagada i té previst de manera imminent la presentació d'un altre projecte, De la mà del vent. Aquest nou treball cinematogràfic és documental i ofereix una visió del Baix Empordà des del cel amb un transport especial, el globus. Es tractava de fer una proposta visual de la comarca diferent. Hi ha una interpretació del paisatge poc comuna i té uns arranjaments musicals molt treballats. El rodatge s'ha fet durant tot un any, exceptuant els mesos de temporada alta d'estiu, i s'han realitzat més de vint vols amb Globus Empordà, que n'és coproductora amb Videoplay. Té una durada de 45 minuts i, segons Martí, és d'un «gaudi sensacional» i s'hi veuen «totes les llums de l'Empordà». Es presentarà d'aquí a un mes.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.