| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 25 d'abril de 2024


divendres, 9 de juliol de 2004
>

Especialistes a ensenyar a dormir

L'insomni és una de les alteracions del son més comunes i afecta entre un 20 i un 30% de la població

M. CARTAÑÀ . Tarragona
Adormir-se durant el dia no és sinonim de dropo i no dormir bé durant la nit no s'hauria de convertir en un hàbit. Tot té, a la llarga, conseqüències negatives comprovades. A Tarragona, el Centre de Son atèn des de fa anys les persones que tenen alteracions del son. Els pacients més habituals, i que requereixen tractaments molt diferents, són els que pateixen insomni i els que tenen apnea del son, una malaltia que pateix un 6 per cent de la població. Són persones que ronquen i que tenen alteracions respiratòries durant la nit. Com a conseqüència, pateixen somnolència durant el dia.


+ Bové i una de les habitacions on els pacients se sotmeten a un estudi del son mentre dormen.  Foto: J. FERNÀNDEZ
Entrar al Centre de Son de Tarragona és com entrar en un pis qualsevol «i és precisament això el que intentem», explica el doctor Antoni Bové, responsable del centre. I és que les persones que s'han de sotmetre a un estudi del son van a passar la nit en una de les habitacions del centre. Allí i mentre dormen, se'ls connecta a una màquina, el polisomnògraf, que analitza, entre altres aspectes, el comportament del cor i del cervell durant la nit, un primer pas que permet fer un diagnòstic dels problemes del pacient. La majoria de persones que «van a dormir» en aquest centre pateixen apnea del son. Segons el doctor Bové és una alteració «que pateix un 6% de la població, la majoria homes» . Els problemes són roncs molt forts «que poden arribar als 70 decibels» i aturades respiratòries de fins a 90 segons que es repeteixen diverses vegades durant la nit «fins a 800 en alguns casos», assenyala el doctor. Una vegada fet l'estudi del son es pot iniciar el tractament, que passa la majoria de vegades pel règim. «Moltes de les persones que pateixen apnea, són obeses i solucionaríem el problema arribant al seu pes ideal», diu el doctor. Una solució aparentment fàcil «però que no agrada a ningú». Una altra de les alteracions del son i també una de les més difícils de solucionar és l'insomni, que afecta entre un 20 i un 30% de la població. Per solucionar-ho no és necessari fer un estudi del son ja que en aquests casos es tracta a través de fàrmacs o de mesures cognitivocomportamentals. Una sèrie de recomanacions en què s'ensenya a les persones que ho pateixen a dormir bé, tenir els mateixos hàbits de dormir els dies de cada dia que els caps de setmana i a no fer migdiades, són alguns dels consells que els epecialistes els donen. No és un tema de ràpida solució i «hi ha gent que el pateix entre trenta i quaranta anys», diu el doctor.

 NOTÍCIES RELACIONADES

> El perill de la somnolència

> Trastorns de son amb estranyes repercussions

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.