| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 26 d'abril de 2024


dimecres, 16 de juny de 2004
>

Creen a Calonge una fundació per potenciar l'agricultura tradicional com a bé cultural

L'entitat servirà per gestionar, a més, una zona d'interès etnològic

JOAN TRILLAS . Calonge
Preservar l'agricultura tradicional i familiar, i, especialment, potenciar aquesta activitat arreu de Catalunya com a categoria de bé cultural són els objectius principals de la Fundació Privada Remença XXI, que avui es constituirà a Calonge. La fundació, però, neix també amb la voluntat de ser una eina de gestió de la zona d'interès etnològic, que un grup de pagesos de Calonge i Vall-llobrega impulsen des de fa set anys.


+ Joan Molla, al mas Molla, ha estat escollit president de la Fundació Privada Remença XXI.  Foto: J.T.
Han estat prop de tres anys de treball els que han estat necessaris per impulsar aquesta nova entitat, la Fundació Privada Remença XXI, que disposa, també, del suport i la participació de l'Ajuntament de Calonge. Una entitat que, en paraules del seu president, el pagès calongí Joan Molla, ha de vetllar i ser un referent per a la preservació de l'agricultura tradicional, en aquest cas, i com a tret de sortida, lligada al món del vi artesanal. Aquesta activitat, segons Molla, transcendeix els mateixos masos per englobar les persones: «Estem parlant d'un patrimoni cultural; no són només els masos, sinó els pagesos i la seva manera de viure, que no han desaparèixer». I amb això treballaran els sis patrons de la fundació, gràcies al suport com a fundadors d'una quinzena dels vint pagesos que van impulsar l'expedient -encara no resolt- de zona etnològica, a més d'altres figures representantives: biòlegs, escriptors, periodistes i catedràtics, entre d'altres. En total, una quarantena de membres fundadors, els quals formaran una comissió tècnica. Tot i que l'expedient, impulsat ara fa 7 anys, de declaració de zona etnològica no està resolt, un dels papers destacats de la fundació serà la gestió d'aquesta figura, epecialment perquè la llei preveu que han d'estar oberts al públic quatre hores setmanals.

 NOTÍCIES RELACIONADES

> Preservar un model de viure i treballar

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.