| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 13 de maig de 2024


divendres, 30 d'abril de 2004
>

«Estimat Ajuntament de Girona: quan vulgueu us faig un homenatge a Salvador Dalí. Guillermo Soria»

Un artista gironí es promociona i reprodueix en un mural gegant «El somni»

DANI CHICANO . Girona
El títol d'aquesta informació és el text que figura en un dibuix que representa el rostre d'Alfred Hitchcock, i que es pot trobar a la Gran Via de Girona, cantonada amb Joan Maragall. El mural és obra de Guillermo Soria, un artista de 23 anys d'origen argentí, que en fa 15 que viu a Catalunya -5 a Girona-, i la seva reivindicació l'ha dut a reproduir en un mural gegant el quadre El somni , de Dalí, en una paret d'una plaça de Girona encara sense nom, entre els carrers Güell i Bonastruc de Porta.


+ L'artista gironí d'origen argentí Guillermo Soria, amb la feina gairebé enllestida.  Foto: D.C.
Ja feia un any i mig que Guillermo Soria portava al magí pintar la paret de la plaça que hi ha davant del bar City Arms. La paret despullada li semblava trista i bruta. Per això, quan va fer el retrat de Hitchcock a Jaume I hi va incloure la seva proposta. Posteriorment, va presentar-se a l'Ajuntament amb la seva idea. Li van demanar que fes un projecte amb cara, ulls i pressupost, i aquest va arribar, incloent un fotomuntatge de com quedaria la paret una vegada Soria hagués finalitzat la feina. Va rebre el permís i, a més, l'Ajuntament es va comprometre a posar-hi el material que calgués per tal que pogués treballar amb comoditat. El cap de les brigades municipals, Josep Guerrero, es va posar a la seva disposició. La paret ja era tota seva; ara, l'havia d'omplir. Una obra interessant Soria va decidir reproduir El somni per tal que l'Ajuntament hi tingués interès, aprofitant la celebració de l'Any Dalí. «A mi també m'interessen els somnis i els rostres, i ja feia temps que estudiava la manera de treballar-los del geni. Dalí explica en un text que acompanya aquesta obra que, quan els somnis s'apoderen de nosaltres i ens posseeixen, el cos desapareix i només queda el cap, l'inconscient, en equilibri. Era un geni, perquè les crosses que aguanten el cap estan en perfecte equilibri.» L'artista gironí ha trigat nou dies a acabar el mural, perquè la paret estava en condicions deficients i va haver de dedicar dos dies a adequar-la. Quan es va enfrontar al dilema d'haver de traslladar l'obra a la paret, va arribar el primer i l'únic episodi de desànim: «Quan va ser l'hora de donar-li forma, no sabia per on començar.» Guillermo Soria no està gaire preocupat per si altres grafiters li embruten el mural, perquè diu que aquests nou dies ha gaudit de valent i aplica la filosofia dels tibetans: «El més important és el que has gaudit fent la feina.» Ha constatat que el que ha fet ha obert el ventall de possibilitats a grafiters molt joves que l'han anat a veure i espera que una acció així serveixi per tal que l'Ajuntament enfoqui el problema que té amb els grafiters des d'un altre punt de vista: «Hi ha ciutats com Hamburg que s'impliquen, posen espais a disposició dels grafiters, organitzen exhibicions. Aquí a Girona es va intentar, però l'interès de l'Ajuntament per fer un seguiment i tenir-ne cura va ser escàs.»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.