| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 25 d'abril de 2024


dijous, 25 de març de 2004
>

Teatrebrik estrena l'obra «Despertar-se», basada en un llibre del neuròleg Oliver Sacks

La direcció és de Jordi Sala i Cesca Bartrina, i Sílvia Escuder hi ha col·laborat dirigint el treball de cos

DANI CHICANO . Banyoles
La companyia banyolina de teatre independent Teatrebrik estrena aquest cap de setmana l'obra Despertar-se , que és una adaptació teatral del llibre Awakenings , escrit pel neuròleg Oliver Sacks. L'obra explica una història real sobre un grup de pacients amb encefalitis letàrgica, que després de ser tractats amb un medicament anomenat L-Dopa surten de l'estat catatònic en què es troben. L'adaptació del text és de Jordi Sala, que també és codirector de l'obra amb Francesca Bartrina, mentre que Sílvia Escuder hi ha col·laborat dirigint el treball d'expressió corporal. L'obra es presenta al Visionat de la Diputació.


+ Els actors de la companyia banyolina Teatrebrik, en una foto promocional.  Foto: EL PUNT.
Despertar-se s'estrena al Teatre Municipal de Banyoles demà (22.30h) i es representarà dissabte (22.30h) i diumenge (19h), a més dels dies 3 (22.30h) i 4 d'abril (19h). El codirector de l'obra i responsable de la dramatúrgia, Jordi Sala, va afirmar ahir, en la presentació de l'espectacle, que és «un muntatge contemporani en molts aspectes. Sobretot en la visualització de mecanismes teatrals, amb vuit actors i actrius que es desdoblen per encarnar els pacients, els metges i altres personatges secundaris necessaris per poder explicar la història». Per a Sala, en l'obra hi ha «una barreja controlada de realisme i tractament simbòlic necessari, que dóna un to general contemporani». Exhaustiu treball corporal La codirectora de l'obra, Francesca Bartrina, va destacar la col·laboració de l'actriu gironina Sílvia Escuder en la direcció d'expressió corporal: «El treball físic era fonamental i el treball dels actors i les actrius ha estat excepcional. Dos mesos abans d'abordar la posada en escena de l'obra, la companyia ja havia iniciat el treball de cos.» A la dificultat pròpia de representar malalts alguns dels quals fa 30 anys que no parlen ni caminen, s'hi ha d'afegir el fet que els actors i actrius fan més d'un paper. Sala, Bartrina i Salvador Duran, actor de la companyia, coincideixen a assenyalar que hi havia diversos reptes en l'obra per adaptar-la, per dirigir-la i per interpretar-la, però afirmen que han quedat molt satisfets del resultat final. Duran remarca la duresa del treball físic: «Mai havíem treballat tan intensament el cos, però ha estat una feina apassionant, així com el treball psicològic. Tots ens hem llegit l'obra de Sacks i a través de les descripcions que fa dels seus pacients hem pogut aprofundir sobre com s'havien de moure els personatges.» Sala va voler deixar clar que l'obra té poc a veure amb la versió cinematogràfica del llibre de Sacks, protagonitzada per Robert de Niro i Robin Williams: «L'obra empeny a la reflexió i fa que hom es qüestioni sobre l'essència de la vida, el llibre ho permet i això fa que sigui universal. És una obra que no pot deixar indiferent ningú.» La música, composta expressament, és de Maria Rosa Membrive, mentre que l'escenografia és de Manel Bayo, que ja havia treballat en ocasions anteriors amb Sala i Bartrina, i la il·luminació és d'August Viladomat. Els actors i actrius de Teatrebrik són Rafel Ferré, Salvador Duran, Joan Gómez, Teresa Solà, Íngrid Calpe, Gemma Pons, Llum Valle i Jaume Vicens.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.