| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 29 de març de 2024


diumenge, 14 de març de 2004
>

Joan Josep Camacho Grau publica «Antic silenci», el llibre guanyador del premi Bartra

És el seu quart poemari en cinc anys i l'edita 62

XAVIER CASTILLÓN . Girona
Antic silenci , el llibre amb el qual Joan Josep Camacho Grau va guanyar l'any passat el premi Ciutat de Terrassa Agustí Bartra, ha sortit publicat a la col·lecció de poesia Els llibres de l'Escorpí, d'Edicions 62. Aquest és el quart poemari que publica Camacho Grau en cinc anys i ell mateix reconeix que és el moment de parar una mica i guardar silenci.

«Antic silenci, el títol del llibre, ja va una mica per aquí: a veure si callo ja. Ara vull deixar que passi una mica de temps, perquè no estic gens segur del que estic fent, després de quatre o cinc anys de bogeria contínua en què no he parat d'escriure. He publicat massa i tinc calaixos plens de llibres per editar, però la poesia necessita sedimentar-se i deixar pòsit, com el vi.» Camacho Grau, un dels autors més destacats de la nova fornada de poetes gironins -tot i que odia les capelletes i el món literari en general-, havia publicat fins ara Perversus Esparsus (Emboscall, 2000), Vindrà la llum (Viena, 2001) i Âlbum Negrût (Emboscall, 2003). L'estiu passat va acabar aquest Antic silenci i, sense gaires expectatives, el va enviar a Terrassa, on va guanyar el premi Bartra amb la unanimitat del jurat, sobre la qual l'autor es mostra també escèptic. Tot això passava mentre veia la llum Âlbum Negrût. Camacho Grau dóna un parell de pistes sobre Antic silenci: «Potser perquè estava massa preocupat de la forma, no em vaig adonar fins al final que tot el conjunt tenia un sentit, que tot girava d'alguna manera al voltant del pas de la infantesa a l'edat adulta. Tot el llibre està ple de suïcides il·lustres, i per a mi el suïcidi de la infantesa és fer-se adult.» El llibre també conté una reflexió sobre el fet poètic i la idea de ser o no ser poeta. «El primer que ha de fer el poeta és qüestionar-se a ell mateix i, després, a tots els altres. En el moment que vivim no es pot escriure sense ser crític. Si hi ha una cosa que no m'agrada gens de la poesia és que és un món molt elitista, quan, en realitat, si alguna funció ha de tenir la poesia és, a part de donar-te plaer a tu mateix, donar també plaer als altres. Però la majoria dels poetes actuals només es miren el melic.» Camacho Grau comparteix un projecte poètic i musical amb el poeta i guitarrista Rafael Cruz. Es diu Dreamachine, en homenatge a la màquina de somnis de Gysin i Burroughs. Ara estan gravant un CD que inclourà una pista interactiva amb el fanzine Dards alls folls. Sortirà a la primavera.

 NOTÍCIES RELACIONADES

> EL LLIBRE

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.