| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 25 de maig de 2024


dimarts, 6 de gener de 2004
>

Els nens reviuen el passat

Molts petits van elaborar ahir a Badalona un fanalet per rebre els Reis, seguint la tradició dels seus pares

el reportatge

SARA MUÑOZ . Badalona
Resposta massiva. Al local de l'associació de veïns del Centre es van arribar a organitzar tres torns per poder atendre tots els nens i nenes que volien fer-se un fanalet. La resposta dels petits va ser tan positiva que no es va viure un minut de relax en tot el matí.



Quan vénen els Reis, com diu una cançó popular de Badalona, els nens i nenes elaboren fanalets per rebre'ls. Els preparen tots els menuts que s'apunten al taller que, des de 1996, promouen l'associació de veïns del Centre i l'entitat Soca-rel en tres punts de la ciutat. Amb l'activitat, feta ahir al matí, la canalla reviu el passat dels seus pares, que, quan eren petits, com ahir van recordar l'Assumpta Ràfols, la Maria Cané i l'Anna Real, manipulaven el pal d'una escombra, cartró, una espelma i les tires de colors amb què es guarnien els prestatges de les cuines i fabricaven el fanalet, aleshores batejat com la bomba, amb què hores després donaven llum a Melcior, Gaspar i Baltasar. Ara, se segueixen passos igual de casolans però amb materials diferents. Els mateixos nens ho explicaven: «Portem una ampolla d'aigua de casa, la tallem, hi enganxem papers de colors i hi afegim l'espelma i el pal», detallaven l'Esther i l'Albert, dos menuts de cinc anys convençuts que els Reis seran generosos amb ells, tot i reconèixer que no s'han portat del tot bé, sinó més aviat «mig-mig». En canvi, la Marta, la Rosana i l'Anna, tres jovenetes que xerraven pels descosits, donaven garanties que aquest any han fet molta bondat. Fins a 150 nens van passar ahir per l'associació de veïns del Centre. Hi entraven amb una ampolla de plàstic a la mà i, minuts més tard, sortien amb el fanalet i amb una lliçó ben apresa: la cançó que van entonar ahir al vespre, baixant pel carrer del Carme, on plovien caramels i fruita seca de les finestres, obsequi, suposadament, dels Reis d'Orient. Aquest i altres records d'infantesa rondaven ahir pel cap de pares, mares i algun altre familiar que, en el cas dels que acompanyaven els més petits, van acabar elaborant el seu propi fanalet. És el cas de l'Albert de Gregorio, qui, mentre col·laborava en la construcció del fanalet del seu nebot Pol, assegurava que fins que no va treure el nas per Badalona no va descobrir la tradició de l fanalet.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.