| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 24 d'abril de 2024


dimecres, 17 de desembre de 2003
>

Després de Déu, Muñoz-Ramonet

Es publica la biografia novel·lada de Julio Muñoz-Ramonet, empresari i personatge tèrbol

ANDREU BARNILS . Barcelona
Demà es presenta a Barcelona Muñoz-Ramonet, societat il·limitada (Edicions 62), escrita per Xavier Muñoz. Trenta-vuit fàbriques, l'hotel Ritz, el Palau Robert, els magatzems El Sepu i Àliga són algunes de les propietats que Julio Muñoz-Ramonet (1912-1991) va arribar a administrar. El llibre presenta un personatge connectat amb el franquisme, dictadors sud-americans que es casà amb la filla d'Ignacio de Villalonga, president del Banc Central. L'Ajuntament de Barcelona i els hereus de Muñoz-Ramonet tenen obert un litigi per l'herència d'un dels homes més representatius de l'economia del franquisme.

La immensa riquesa de Julio Muñoz-Ramonet feia exclamar els ciutadans de la Barcelona dels anys 40 que «Después de Dios, los Muñoz». Nascut a Barcelona el 1912, fill d'un immigrant que va arribar a ser amo dels magatzems El Barato i una pagesa de la Cerdanya, la llestíssima Florinda Ramonet, va iniciar el seu imperi amb Industrias Muñoz, que assortia de teixit els magatzems del pare. Segons l'autor l'origen de la fortuna es va iniciar durant la postguerra. Franco va prohibir els contractes legals d'importació de cotó i va afavorir que Muñoz-Ramonet s'enriquís fabulosament fent-ne contraban. La mare, Florinda, mantenia excel·lents relacions amb els homes del règim a l'hotel Palace i es va assegurar la imprescindible col·laboració de les autoritats. Amb els diners del contraban va comprar les catorze fàbriques que componien la Unión Indutrial Algodonera, els magatzems El Siglo i El Áliga. «Muñoz-Ramonet és l'exemple d'empresari corrupte que va donar el franquisme», afirma l'autor. En el llibre apareix un home de múltiples amants, una de les quals encara viu en una finca a la part alta de Barcelona. L'amant més famosa va ser la prostituta de luxe Carmen Broto, que segons versions que recull el llibre tenia un negoci de tràfic de nens que es tocaven davant d'adults, entre els quals hi havia el bisbe de Barcelona. Broto va tenir una mort tràgica que Juan Marsé va recollir a Si te dicen que caí. Més tard Muñoz es va casar amb Carmen Villalonga, filla del president del Banc Central, Ignacio Villalonga. El llibre explica les tenses relacions entre Muñoz i els Villalonga, que va acabar amb la separació del matrimoni l'any 1973, i repassa els contactes que el milionari català mantingué amb personatges tèrbols com el dictador Trujillo. També apareixen els problemes que Muñoz tingué amb la justícia espanyola Novel·la, no història Els historiadors no han escrit encara una biografia sobre Muñoz-Ramonet. Manuel Ortínez el cita en la seva biografi a i Francesc Cabana n'ha escrit un apunt biogràfic. Ara Xavier Muñoz n'ha escrit 322 pàgines. Però no és historiador, ni té la intenció de ser-ho. «Aquest llibre no és una biografia estricta i rigorosa, documentada», afirma. «La major part de la informació que m'ha permès escriure el llibre l'he rebuda oralment, amb el risc d'imprecisió que això representa», escriu en el pròleg. «He anat amb molt de compte per por que la família ens posés algun plet», afirma. Les filles de Muñoz-Ramonet viuen a Madrid. Un dels cosins de les filles és Juan de Villalonga, expresident de Telefónica. L'autor ha parlat amb una quarantena de persones, Martí Gómez i Huertas Claverías, entre d'altres.

 NOTÍCIES RELACIONADES

> La col·lecció d'art de 30.000 milions i l'Ajuntament

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.