| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 18 d'abril de 2024


divendres, 19 de setembre de 2003
>

Biure d'Empordà ha fet servir un escut que no era el seu durant 24 anys sense saber-ho

Tot arrenca d'un error en el llibre d'escuts heràldics de la Generalitat i ja s'està dissenyant un nou símbol

El que s'estava utilitzant correspon en realitat al poble de Biure de Gaià, situat a la Conca de Barberà

ROBERT CARMONA . Biure d'Empordà
Els veïns de Biure d'Empordà han estat considerant com a propi, durant 24 anys, un escut que no els pertoca i que en realitat és el símbol oficial de Biure de Gaià, un petit poble agregat al municipi de les Piles, a la Conca de Barberà. L'error va començar el 1979, quan el consistori va voler incorporar l'escut en la seva correspondència i va consultar el llibre oficial de la Generalitat, on sortia l'escut equivocat. Ningú se'n va adonar fins que en el mandat passat va ser el govern català que va detectar l'error. Ara, el consistori està a punt d'aprovar el nou símbol, dissenyat al municipi, que inclou un burro, un grup de còdols i el riu Ricardell.


+ L'alcalde de Biure, Joan Juan, mostra un full municipal amb l'escut equivocat.  Foto: R. CARMONA.
L'alcalde de Biure d'Empordà, Joan Juan (ERC), era regidor el 1979 i recorda que, emmirallats en la iniciativa d'un municipi veí, van decidir incorporar l'escut municipal a la documentació oficial. Ningú recordava si existia aquest símbol ni com era, motiu pel qual es va recórrer al registre de la Generalitat, on per error s'atribuïa a Biure d'Empordà l'escut de Biure de Gaià. Sense saber què vol dir la creu que hi ha enmig de l'escut ni les diferents franges de barres i estrelles del símbol, els veïns s'havien acostumat al que consideraven que era el seu símbol. Fins i tot és a la plaça del poble en una gran placa de ceràmica instal·lada el 1991. En el mandat passat, però, la Generalitat va advertir l'error i va proposar un escut amb tres torres que volia recordar un antic castell de Biure del qual no hi ha amb prou feines documentació. Es va descartar. Ara, es treballa en una proposta municipal que ja ha rebut el vistiplau de la Generalitat, segons l'alcalde, i que molt probablement s'aprovarà en el pròxim ple. Joan Juan considera que tot plegat es quedarà amb el temps en una mera anècdota i treu importància a l'error. «No teníem escut i en consultar-ho ens vam trobar amb el que deia la Generalitat, que ha resultat ser erroni», justifica l'alcalde de Biure d'Empordà, el qual opina que no hi ha d'haver cap problema per girar full en les pròximes setmanes amb el nou símbol que s'ha dissenyat des del consistori. «Hem fet consultes i comentaris amb la gent i en principi a tothom li sembla bé, però encara és un tema que ha de passar pel ple municipal», destaca Joan Juan, que fins i tot ironitza amb la possibilitat d'aprofitar aquest galimaties amb l'escut per promoure l'agermanament entre Biure d'Empordà i Biure de Gaià. El consistori encara no ha decidit què farà amb les plaques col·locades amb el símbol erroni, que podria ser tapat amb el nou o mantingut com a respecte a l'escut que s'ha utilitzat durant els darrers 24 anys.

 NOTÍCIES RELACIONADES

> El nou

> L'erroni

> Un burro, el riu i uns còdols

> A Biure s'adonen al cap de 24 anys que el seu escut és d'un poble de la Conca de Barberà

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.