| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 26 d'abril de 2024


dijous, 25 d'octubre de 2001
>

Obliguen l'Estat a complir l'acord pel Passeig Marítim de Mataró pactat pels socialistes

L'Audiencia Nacional sentencia que el govern del PP ha de complir amb un compromís del ministre Josep Borrell

Mentre el cas era als jutjats, l'Ajuntament i l'Estat havien acordat un nou projecte que ha de començar aquest any

DAVID MARÍN . Mataró
L'Audiencia Nacional ha donat la raó a l'Ajuntament de Mataró en el seu contenciós amb el govern de l'Estat pel Passeig Marítim de Mataró. El govern de l'Estat governat pel PSOE va pactar amb el govern socialista de Mataró un conveni de construcció del passeig l'any 1995. L'any següent, el nou govern del PP es va desentendre d'aquest conveni. Es va obrir una llarga picabaralla entre les dues parts, i finalment l'Ajuntament va portar el cas als tribunals. La sentència ha arribat ara i obliga l'Estat a complir amb el conveni i indemnitzar l'Ajuntament amb deu milions. Curiosament, mentre el cas era als jutjats, l'Estat i l'Ajuntament havien acordat un nou projecte.


+ Manuel Mas no va dissimular la seva satisfacció durant la presentació de la sentència a la premsa. A l'esquerra, el secretari municipal, Manuel Monfort.  Foto: D.M.
La justícia ha estat lenta i ha resolt ara un contenciós que l'Ajuntament i el govern de l'Estat havien solucionat políticament fa un any i mig. Les conseqüències pràctiques de la sentència seran molt relatives: tot i que l'Audiencia Nacional obliga l'Estat a complir amb el projecte de passeig del 1995, l'Ajuntament ja veu bé que l'Estat compleixi amb el projecte acordat entre les dues parts l'any 2000. Aquest projecte, amb menys ciment que l'anterior tot i que ocupa la mateixa franja de passeig [del port al Centre Natació Mataró], ja té una primera consignació de 350 milions als pressupostos de l'Estat del 2001, costarà 650 milions en total i està aprovat pel Ministeri de Medi Ambient. L'alcalde de Mataró, Manuel Mas, va conèixer dimarts la sentència i la va presentar ahir públicament sense dissimular la seva satisfacció. Ho va fer de la mà del secretari municipal, Manuel Monfort, a qui va agrair la victòria jurídica. Mas utilitzarà ara la sentència per pressionar Medi Ambient a complir amb el seu compromís i començar ja les obres. Tenen un termini d'execució d'un any i mig a partir que comencin. L'alcalde s'adreçarà ara per carta al ministre Jaume Matas amb aquesta reclamació: «El ministeri encara té més motius per començar unes obres que misteriosament té aturades», va dir als periodistes. La sentència reviu una polèmica que l'acord de l'any 2000 entre les dues administracions havia superat. L'Ajuntament no va retirar la demanda tot i aquest acord. Segons va explicar l'alcalde, el govern municipal va proposar al govern de l'Estat retirar el plet, però «cosa estranya, l'advocat de l'Estat no ho va acceptar». Mas aventura que l'altra part devia esperar una sentència favorable que, finalment, li ha estat contrària. «Danys morals» La sentència de l'Audiencia Nacional també obliga l'Estat a pagar 10.402.513 pessetes a l'Ajuntament. És la suma del cost de l'aval que l'Ajuntament va haver de presentar per fer la seva part del projecte el passeig marítim de Sant Agustí , i les despeses financeres generades per fer aquesta obra. En la denúncia, l'Ajuntament pretenia també una indemnització pels «danys morals» produïts als ciutadans que no havien pogut gaudir del passeig marítim durant tots aquests anys. La sentència considera que falta concreció per valorar aquests presumptes danys. La urbanització del passeig marítim és una llarga història d'estira-i-arronses entre les dues administracions. El conveni signat entre Manuel Mas i el ministre socialista Josep Borrell, el gener de 1995, costava 721 milions, l'Estat assumia el 80% del cost i la redacció del projecte, que es va aprovar de forma definitiva per la direcció general de Costes el 18 d'abril de 1996, just abans que el PP substituís el PSOE al govern de l'Estat. Després d'una llarga travessia pel desert, el projecte es va recuperar coincidint amb l'arribada de Jaume Matas al Ministeri de Medi Ambient. L'acord va fructificar en un nou projecte presentat i aprovat l'any 2000 i pressupostat el 2001.

 NOTÍCIES RELACIONADES

> Josep Borrell a Mataró i Jaume Matas a Pineda

> El «conveni» del ministre no parla de diners

> Els dos socis de govern, molt contents i optimistes

> El Casino del Masnou

> Mataró. Obliguen l'Estat a complir l'acord pel Passeig Marítim de Mataró pactat pels socialistes

> El ministre Matas s'entrebanca a Mataró

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.