| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 13 de maig de 2024


dilluns, 29 de juliol de 2002
>

Terres de l'Ebre. Camarles diu «prou d'animals màrtirs»

Unes 300 persones es van manifestar ahir contra la granja de cria de micos per a l'experimentació que s'està contruint al municipi

MERCE RIBÉ . Camarles
Més de tres-centes persones van sortir ahir al migdia amb pancartes als carrers de Carmarles per protestar contra la granja de cria de primats per a l'experimentació que s'està construint al terme municipal de la vila. Era el primer dels actes organitzat per la recentment creada plataforma Moviment Aturem el Centre de Primats i tenia com a principal objectiu fer una crida al govern municipal perquè els doni «suport moral» i mogui tots els fils possibles per intentar aturar les obres de contrucció de la granja, que ja estan en marxa. Ahir, el portaveu del moviment, Tomàs Queralt, no només qualificava d'èxit la reposta massiva dels ciutadans sinó que la definia dient que s'havien «desbordat totes les previsions».


+ Una imatge de la manifestació contra la granja de cria d'animals per a l'experimentació que s'està contruint a Camarles.  Foto: ABRAHAM SEBASTIÀ.
«Som el balcó del Delta, no la selva» i «Es nota, se sent, de monos no en volem» eren alguns dels crits que ahir al migdia acompanyaven les pancartes contra la construcció de la granja per a la cria de micos per a l'experimentació que l'empresa francesa Société de Recherche Primatologique està contruint al municipi. Van ser més de 300 les persones que van acudir a una cita convocada pel mateix Moviment Aturem el Centre de Primats juntament amb les organitzacions Animal Help, Ecologistes en Acció, Associación para la Protección de los Equinos (ADE) i Anubis, que demanaven la paralització de les obres de construcció. L'objectiu és unitari tot i que les motivacions que han fer sortir el camarlencs al carrer són més matisables. I és que més enllà d'estar en contra l'experimentació amb animals, una de les principals preocupacions dels veïns del municipi són les conseqüències que es poden derivar de l'arribada d'uns micos procedents de l'Illa Maurici que poden ser portadors del virus SV-40 -un virus molt similar al d'Ebola i amb conseqüències tan letals com aquest-. «La salut de les persones, la salut dels camarlencs està en perill, però també cal tenir en compte que a set quilòmetres de la granja hi ha un delta catalogat com a zona PEIN [pla d'espais d'interès natural] que també corre perill», explicava Alicia Pradas, d'Animal Help. Pradas no només entén que la granja pot suposar un fre per la promoció turística que s'està fent del Delta, sinó que opina que la quantitat de mosquits i insectes que hi habiten podria multiplicar el perill de propagació de malalties en cas que els micos en fossin portadors. En la mateixa línia, Elisenda Forès, del Grup Ecologista de les Terres de l'Ebre Ecologistes en Acció, posava en alerta sobre el risc de desaparició d'espècies autòctones del Delta, a més de recordar que quan Felip Puig era conseller de Medi Ambient s'havia compromès a modificar la llei d'espècies forànies per prohibir granges d'experimentació am b animals arreu de Catalunya. «Només es necessiten vint-i-quatre hores per fer el decret que ho arreglaria tot i és això el que demanem», va dir Forès. La nova plataforma social camarlenca també demana que la Generalitat «s'acabi de definir» -en paraules de Queralt- i que ompli el buit legal que, segons Queralt, «permet que es criïn micos per a l'experimentació de la mateixa manera que permet que es criïn gallines». El moviment també demana a l'Ajuntament que sigui valent i que prengui mesures per aturar la construcció de la granja.

 NOTÍCIES RELACIONADES

> Terres de l'Ebre. «Reclamem el dret a la salut»

> Unes 300 manifestants a Camarles contra una granja de micos per a l'experimentació

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.