| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 25 d'abril de 2024


dimecres, 27 de febrer de 2002
>

Les cares de la plataforma de Pineda

Els membres de Salvem la Vall de la Riera defensen que el moviment cívic és assembleari i apolític

MONTSE MARTÍNEZ . Pineda de Mar
La plataforma Salvem la Vall de la Riera de Pineda de Mar és actualitat des de fa mesos. L'estiu passat es va presentar públicament aquesta plataforma cívica, sorgida per la necessitat de reivindicar la riera i tota la seva vall com un patrimoni natural i històric de gran riquesa davant les diferents amenaces que l'envolten. Al llarg d'aquest temps, i a través de les diferents activitats que s'han fet, han sortit a la llum pública diferents components de la plataforma. Però, qui són? Com i per què s'han unit? Què defensen? La plataforma pinedenca s'autodefineix com a assembleària i apolítica.


+ Alguns dels components de la plataforma reunits a Can Jalpí.  Foto: MONTSE MARTÍNEZ.
La plataforma Salvem la Vall de la Riera mou molta gent. Els que són més actius, els «militants», que en diuen ells mateixos, són uns setze. Són tots pinedencs, o gairebé. Són del centre, dels barris i fins i tot d'Hortsavinyà, és a dir, Montnegre amunt. Tenen entre 20 i 53 anys i oficis ben diferents, encara que predominen els mestres i professors. També n'hi ha, però, que es dediquen a coses tan diverses com la geografia, la traducció, la medicina natural, l'energia solar, la farmàcia o d'altres que es dediquen a estudiar. Asseguren que el que els ha unit és «l'estimació per un territori». Però també expliquen que el que els ha fet anar de la mà és la por. Por del fet que la pressió i l'especulació urbanística acabi per fer desaparèixer un espai tan ric i alhora tan necessari com és la riera i la seva vall. Són sensibles amb el territori, no només amb les decisions que afecten la vall de la riera, i extremadament actius. Es reuneixen cada quinze dies a Can Jalpí, encara que últimament, es troben tot sovint, gairebé cada setmana. S'autoanomenen assemblearis. Funcionen per decisions consensuades i debatudes. Sempre. Ja sigui per presentar unes al·legacions al projecte de la depuradora, per organitzar una exposició o fer unes declaracions a la premsa. Tots fan pinya. Recentment, la plataforma ha guanyat un dels Premis Ford Motor Company a la Conservació. Per rebre la dotació econòmica del premi, la plataforma ha hagut de constituir-se legalment com a entitat, amb un número d'identificació fiscal i una junta amb càrrecs. Per repartir-se els càrrecs, ho van fer a sort. Són, però, uns títols postissos, perquè ningú no actua ni com a president ni com a tresorer ni com a res. Tots són membres en igualtat de condicions de la plataforma. Tots proposen i tots decideixen.

 NOTÍCIES RELACIONADES

> Sense color polític

>

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.