| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 19 d'abril de 2024


divendres, 8 de febrer de 2002
>

Valls. Calçots vallencs a la japonesa

Un matrimoni nipó plantarà cebes calçades a la ciutat de Sendai, al nord del país

J. PLANA . Valls
Sempre s'ha dit que per a una bona calçotada cal plantar les graelles en una masia de l'Alt Camp i tenir com a amfiteatre la muntanya de Miramar. Ara, a més, hi haurà la possibilitat de degustar el calçot vallenc a la japonesa. Pagesos membres de la Denominació de Qualitat Calçot de Valls han ensenyat en els últims dies al matrimoni Ogihara alguns dels secrets del producte estel·lar de la gastronomia vallenca. En principi, la plantació servirà només d'atractiu a les trobades que celebren els japonesos que han treballat a Catalunya o a l'Estat, però, en el futur, no se sap mai.


+ Els calçots s'han convertit en el referent gastronòmic de Valls. Ara el matrimoni Ogihara en cultivarà a la ciutat de Sendai, al nord del Japó.  Foto: R. SANS.
La història es remunta a principis de la dècada dels noranta. El matrimoni dels Ogihara va ser traslladat a la seu a Catalunya d'una multinacional japonesa. El canvi de país els va permetre tastar algunes de les peculiaritats de la cuina catalana, entre elles el calçot. Van quedar tan entusiasmats de les cebes dolces vallenques que, quan van tornar al Japó, es van quedar amb ganes de continuar menjant calçots. Per això, a través de coneguts a Catalunya de la companyia nipona Mitsubishi Electric, van poder-se posar en contacte amb pagesos de Valls experts en el cultiu de calçots. A la trobada, dijous de la setmana passada, hi van assistir entre altres persones Xavier Pié, president de la Denominació de Qualitat Calçot de Valls. En el seu recorregut, els agricultors els van ensenyar algunes de les plantacions de calçots i els mètodes per al millor cultiu de les cebes. Coneguts dels Ogihara que ja han tornat al Japó comentaven que, durant la seva estada a Catalunya, sempre havien tingut interès a conèixer la cultura del país. Per això, quan van aconseguir traslladar la seva residència de Tòquio a la ciutat de Sendai, al nord del país i amb més terrenys per a l'agricultura, van decidir cultivar cebes. Tot i així, abans de fer el pas van voler assessorar-se expressament per pagesos de Valls, com diu l'eslògan, Ciutat origen de la calçotada. «A ells sempre els ha agradat el calçot vallenc, i ara tenen la possibilitat de cultivar-ne a Sendai», va explicar una amiga japonesa de la família Ogihara, que ressalta que el calçot encara és desconegut al Japó, però que els que l'han tastat sempre n'han cantat les excel·lències.

 NOTÍCIES RELACIONADES

> Valls. Cultiu per a la comunitat nipona que ha viscut a Catalunya

> Agricultors de Valls ensenyen als japonesos el cultiu del calçot

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.