| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 11 de maig de 2024


dilluns, 21 de febrer de 2005
>

Sis persones s'intoxiquen en un incendi provocat per un reclús a la presó de joves

El fum va obligar a evacuar una vintena de persones de la zona de «vis-à-vis» del centre de la Trinitat

SÍLVIA BARROSO . Barcelona
Dos reclusos i quatre funcionaris de la presó de joves de la Trinitat van resultar intoxicats ahir al migdia per la fumera d'un incendi provocat per un intern. El jove era en una de les cel·les del departament d'ingressos i va aprofitar una estona en què es va quedar sol per calar foc al matalàs. Segons fonts penitenciàries, a més dels ferits, va caldre evacuar preventivament les sales dels vis-à-vis familiars, on hi havia una vintena de persones, entre reclusos i visitants. Va caldre la intervenció dels bombers per apagar el foc i els intoxicats van ser traslladats amb ambulància a l'hospital de la Creu Roja.


+ La presó de joves, al barri de la Trinitat de Barcelona.  Foto: LLUÍS CRUSET.
Un altre incident en una presó en un any negre per als serveis penitenciaris. Les alarmes antiincendis del departament d'ingressos del centre de joves de la Trinitat -per a interns de més de 18 anys i menys de 26- van saltar ahir poc després de la una del migdia, a l'hora de les visites del diumenge. Quatre funcionaris es van adreçar a les cel·les d'on venia el fum i van intentar apagar el foc amb els extintors del centre, com fan habitualment en cas que hi hagi un conat d'incendi. L'intent, però, va ser inútil, perquè la fumera era massa espessa i estava massa estesa. Mentre arribaven els bombers, els funcionaris van obrir la cel·la on havia començat el foc i la del costat, també inundada de fum, i en van rescatar els dos reclusos que hi havia. L'incendi s'havia iniciat perquè un dels interns rescatats havia calat foc al matalàs, segons van informar fonts penitenciàries. Es tracta d'un jove amb proplemes psicològics detingut la setmana passada i que havia arribat al centre dissabte. Encara no se li havia assignat la plaça definitiva i compartia una cel·la d'ingressos amb un altre noi. Quan el company va sortir per ser traslladat a la sala de visites, el jove va provocar l'incendi. Els funcionaris investigaven ahir a la tarda com s'ho havia fet per calar foc al matalàs. Tot i que ell no tenia cap encenedor, creuen que podria haver-lo robat a algú altre, ja que al mòdul d'ingressos es permet als reclusos -si no estan considerats perillosos- fumar i tenir els estris que ho permeten. Les dues persones que van inhalar més fum van ser el mateix causant del foc i el jove que era a la cel·la del costat, ja que la paret i la porta que separen els dos habitacles no van ser un obstacle suficient per a la fumera. De fet, el fum era especialment espès per la matèria de què estan fets els matalassos. Segons van indicar fonts de la presó, el mobiliari de les cel·les està tractat amb substàncies que el fan ignífug, però «si s'hi aplica una flama amb ins istència, igualment acaba encenent-se». Quan això passa, a penes es produeixen flames, però la fumera és més espessa i tòxica que en els casos en què la combustió crema altres materials més corrents. Els incidents a la presó de joves, on es concentren tots els presos preventius i condemnats d'una franja d'edat cada cop més conflictiva, són cada dia més freqüents. Els sindicats de funcionaris es queixen des de fa temps de la precarietat de l'edifici, petit, vell i amb una estructura «laberíntica» i poc funcional.

 NOTÍCIES RELACIONADES

> Sis intoxicats en un incendi provocat per un reclús a la presó de joves de la Trinitat

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.