Opinió

Penya Els Valencians

19.04.2014

Rugbi i país

Ésser seguidor de rugbi en la terra del futbol és saber que ets en el lloc més feble, que ets la minoria. Però no deixa d'ésser, al capdavall, una manera de rebel·lar-se, de demostrar que el futbol no ho és tot. I el verí del rugbi es pot inocular per la via de jugar-hi o bé, com passa en un territori com la Catalunya Nord –que viu per al rugbi–, per la via de mamar-lo des de la infantesa.


I és que el rugbi té uns valors de lluita, de solidaritat i de dedicació que ben pocs esports tenen: és integrador perquè tant si eres gras, baixet o llarg, hi tens un lloc; forja l'amistat de soca-rel entre els jugadors, tal volta per les situacions difícils que es poden trobar en un camp; i fomenta el respecte pels àrbitres, rivals, companys i seguidors (les mentides i trampes al camp, no hi tenen lloc). És un esport, en definitiva, en què la humilitat es valora molt.


Per molta gent tipa d'alguns espectacles permesos pels clubs i federacions futbolístics, el rugbi esdevé una manera de fugir de les agressions i els insults als equips arbitrals i als afeccionats rivals que es donen sovint als camps de futbol. És un ambient especialment poc recomanable per al creixement personal dels xiquets i xiquetes, malgrat que sabem que actualment des de les bases del futbol ja es treballen valors de respecte a àrbitres i rivals. És per tot plegat, doncs, que l'elecció del rugbi es fa molt a través de la tasca a les escoles, on és molt adequat tant pels valors transmesos com pel fet d'ésser una activitat molt completa físicament. Llàstima de la mancança d'instal·lacions per a poder jugar-hi: el futbol i els altres esports juguen, en aquest cas, amb molt d'avantatge a les escoles.

La USAP, com a equip de referència als Països Catalans, és el nom que ha ajudat a captar l'atenció i a difondre el rugbi més enllà de Catalunya Nord i ha permès que molts valencians, catalans i illencs hàgim descobert aques territori. És ben cert que la USAP fa sentir orgullosa d'ésser catalana una gran part de la societat nord-catalana, com també és cert que, en uns altres territoris com el País Valencià, també ajuda a aglutinar tot de gent al voltant del rugbi i del país. En el cas de la Penya Usapista els Valencians, el club perpinyanès ens ha permès de tenir l'oportunitat de poder gaudir del rugbi de més alt nivell a només cinc hores de cotxe, de tenir l'oportunitat de poder gaudir del millor rugbi amb els colors de l'escut que sempre hem sentit, sang i or, els mateixos del nostre Pais Valèncià. La USAP s'ha convertit, per tots, en una de les puntes de llança de la nostra catalanitat, al nord del país; per nosaltres, trobar gent al club, afeccionats, que parlen la mateixa llengua, que tenen els mateixos símbols i una història en comú, a només 550 quilòmetres, ens emociona.

Tenim una passió comuna, una lluita en comú i un país per a refer: nord-catalans i valencians vivim la catalanitat com podem i volem ajudar-nos els uns als altres. I somniem el dia que la USAP siga UEAP, quan la normalitat haurà tornat.


Jordi Israel Mata, de la Penya Usapista els Valencians

Editorial