Opinió

 

1/73>

Henry Ettinghausen

23.06.2015

Sis preguntes a Teresa Forcades

A l'entrevista feta amb Assumpció Maresma i publicada a VilaWeb el 15 de juny, Teresa Forcades declarà, un cop més, que volia encapçalar una llista a les eleccions catalanes del 27 de setembre, però sense implicar-se amb CiU. El 19 de juny, havia d'anar a la Pera per liderar 'una àgora oberta de debat', però va ajornar aquell acte per anar-se'n a Gaza. Si hagués vingut a la Pera, hauria volgut fer-li mitja dotzena de preguntes sobre les afirmacions que feia a l'entrevista de VilaWeb. Són les següents.


Primer, a l'entrevista vostè deia: 'Hem decidit d'articular de cara al 27-S una confluència àmplia, amb les CUP, ICV, EUiA i Podem, per fer un procés constituent català unilateral que inclogui un referèndum per la independència'.


1. Oi que l'endemà la CUP va contestar que no aniria amb vostès a les eleccions del 27-S?


2. Què li fa pensar que ICV, EUiA i Podem estan per la independència?


Segon, vostè deia: 'El referèndum, però, no seria el 28-S sinó quan tinguéssim assumit que hem fet un trencament legal i que tenim sobirania plena. Podríem parlar d'un període de dos anys.'


3. Això vol dir que les eleccions del 27-S no han de ser plebiscitàries?


4. Si és així, com s'aconseguirien un 'trencament legal' i la 'sobirania plena' en dos anys?


Tercer, vostè deia: 'S'ha de fer la independència sense CiU. El nostre anhel […] és que en aquest país hi hagi la independència sense haver de pactar amb les polítiques neoliberals. El país ha d'incloure tothom, però la transició ha de ser liderada per qui la gent esculli.'


5. Si 's'ha de fer la independència sense CiU', i 'la transició ha de ser liderada per qui la gent esculli,' què passa si la gent escull CiU (o CDC)?


Finalment, li voldria fer dues preguntes més que es podrien contestar juntes:


6. El seu discurs, no divideix els independentistes, en comptes d'unir-los? El seu discurs, no equival a marejar la perdiu tant com ho ha fet, durant anys, Duran i Lleida?


 


Henry Ettinghausen, catalanòfil i catedràtic d'estudis hispànics britànic.

Editorial