Opinió

 

1/73>

Joan Carles Girbés

22.04.2015

Un pas endavant en la normalització del llibre en valencià

La Fira del Llibre de València és una festa, encara que sigui tòpic de dir. Una setmana i mitja d'exposicions, de vendes, de trobar-se amb els lectors i compartir-hi experiències, tenir-hi un intercanvi directe i pausat. Deu dies d'actes i presentacions durant els quals es fa visible la producció de les editorials que publiquem en la nostra llengua. Cada any la tenim com una cita molt important en el calendari perquè potser són les jornades en què el llibre en valencià té més visibilitat al nostre país, i és una visibilitat que ens cal molt. Ens cal presència en llibreries però també en mitjans de comunicació i, sobretot, tenir aquest contacte amb els lectors.


La Fira del llibre de València és un reflex força aproximat del dia a dia del llibre en valencià a les llibreries. Això vol dir que pots passejar-te per moltes casetes que no tenen llibre en valencià o que aquest és residual. Però per sort, hi ha altres llibreries que aposten tot l'any pel llibre en valencià i que el destaquen. I aquí és on trobem les complicitats que busquem. Ens agradaria que el llibre en valencià tinguera més presència en les casetes però les llibreries trien allò que creuen que els funcionarà millor. La nostra obligació com editors és encoratjar-los i demostrar-los que el llibre en valencià es pot vendre molt bé i que, per tant, val la pena apostar-hi, destacar-lo, reforçar-ne la presència. 


Sembra Llibres dèiem l'any passat que era la nostra millor fira de la història, perquè era la nostra primera fira i encara ho podíem dir, com ho vam dir també del Sant Jordi. Per nosaltres enguany és la revàlida i ens fa molt feliços que, pràcticament coincidint en el temps, s'hagen creat noves editorials que arriben amb moltes ganes, força i activitats per a la fira. Aquest dinamisme en l'edició en valencià de les noves editorials que sorgeixen amb idees distintes i que complementen l'oferta anima de manera positiva no només que hi haja més presència sinó també més demanda i que els lectors tinguen una oferta més diversa. Serà un pas endavant en aquest procés, lent, massa lent, de normalització de la presència del llibre en valencià en els punts de venda. 


La presència del llibre en català al País Valencià és escassa i insuficient. La potència de l'oferta és més gran que la seva presència, no només en llibreries sinó també en mitjans de comunicació, que cada vegada són més escassos. Hi ha moltes deficiències, no només en punts de venda sinó també en com podem donar conèixer, a través dels mitjans, aquesta oferta variada, rica i atractiva que tenim cada vegada més les editorials valencianes. I no només les editorials valencianes: és una qüestió de pensar en global i que les editorials catalanes tinguen més presència en la fira del llibre, com aparador principal, i també en el dia a dia de les llibreries. Serà curiós veure com, un any més, les llistes dels més venuts per Sant Jordi no coincidixen en absolut amb les llistes que es faran al final de la Fira del Llibre de València. Fa anys que passa i és una gran anomalia. Demostra les mancances que encara tenim de comunicació i difusió i presència del llibre en català arreu del territori de llengua catalana. 


Tot i aquestes mancances, m'agradaria transmetre un esperit positiu, perquè la Fira són unes jornades en les quals el llibre en valencià té presència i les editorials i els autors fan un esforç molt gran per fer moltes activitats i atraure el públic de maneres molt diverses. El dia a dia és dur però la fira té aquest punt de miratge perquè el llibre en valencià té una presència forta. 


Enguany hi ha moltes activitats al voltant de la figura d'Ovidi Montllor, i això és molt important. Ovidi Montllor no té el reconeixement de les autoritats que ens governen però en canvi sí que en té, cada vegada més, de la societat civil. I és molt significatiu que la Fira del Llibre haja centrat en Ovidi Montllor bona part dels esforços d'esta edició tan especial. 



Joan Carles Girbés, editor
(Opinió telefònica recollida per telèfon)

Editorial