Opinió

 

1/73>

Parlament de Catalunya

06.03.2015

Declaració del Parlament de Catalunya sobre la igualtat salarial entre dones i homes

Atenent que aquest Ple se celebra entre dues efemèrides relacionades amb la igualtat efectiva entre dones i homes –el Dia Europeu per a la Igualtat Salarial entre Dones i Homes, el 22 de febrer, i el Dia Internacional de les Dones, el 8 de març–, el Parlament de Catalunya constata que perviuen importants desigualtats retributives per raó de gènere en el mercat de treball, les quals comporten una barrera per a l'assoliment de la igualtat real entre dones i homes. Aquest fet, a més, atempta contra els drets fonamentals de les dones.


Els darrers informes sindicals publicats sobre l'esquerda salarial, elaborats amb dades del 2012, demostren que la diferència de sous no disminueix en el temps; ans al contrari, s'ha intensificat a causa de la crisi econòmica i a Catalunya s'ha situat en el 24,81%.


En les últimes dades de l'enquesta de població activa del 2014, la taxa de desocupació femenina se situa en el 24,74%, gairebé dos punts per sobre de la masculina. L'ocupació femenina és del 45,59%, gairebé nou punts per sota de l'ocupació masculina. El 2014 només el 43,59% del total de contractes van ésser per a dones. La taxa de temporalitat femenina supera en més de sis dècimes la masculina. Creix l'ocupació a temps parcial femenina, mentre que es redueix la masculina. El 2014 més de deu mil dones van abandonar el mercat laboral. I, finalment, l'esquerda salarial es va fent més ampla: les dones guanyen 5.745 euros l'any menys que els homes.


Però aquestes discriminacions no són les úniques que pateixen les dones en l'àmbit laboral, ja que també hi són presents els estereotips de gènere, que pressuposen que les dones tenen més capacitat per a fer unes tasques concretes, com tenir cura de les persones dependents, que, equivocadament, solen ésser feines poc valorades socialment i econòmicament. Caldria afegir‐hi els prejudicis que sovint dificulten la contractació de les dones en determinats cicles vitals, com la maternitat, la manca de coresponsabilitat en les tasques domèstiques i uns horaris que no permeten una veritable conciliació de la vida laboral i la familiar.


Tot plegat acaba essent una càrrega per a les dones que dificulta llur participació en el mercat de treball. És per això que el Parlament de Catalunya es compromet a treballar fermament per a aplicar mesures legislatives, i també de control i transparència salarials, dirigides a combatre la discriminació en l'accés a l'ocupació i en la retribució econòmica, la segregació ocupacional, la discriminació en la promoció professional i la conciliació de la vida familiar i la laboral, com s'està fent en la Comissió d'Estudi de la Reforma Horària.


La igualtat efectiva entre dones i homes, en ple segle XXI, ha d'ésser un compromís ferm i ha de deixar d'ésser una simple declaració d'intencions.


Palau del Parlament, 5 de març de 2015

Editorial