Opinió

 

1/73>

Jordi Xuclà

13.12.2014

Jordi Xuclà: 'El lliure comerç afavoreix el creixement econòmic i, per tant, el progrés'

La Unió Europea no és res més que un espai d'integració econòmica i lliure circulació de mercaderies, persones i capital. Gairebé tothom és partidari que a la Jonquera no hi hagi una frontera per al control del transport de mercaderies i passatgers i que hi hagi un mercat integrat d'àmbit europeu. Les negociacions sobre el TTIP intenten ampliar la zona de lliure comerç entre la UE i els EUA. 


Hi ha dades que demostren que el lliure comerç afavoreix el creixement econòmic i, per tant, el progrés de la humanitat, atès que hi ha més recursos per a distribuir. Ara, el lliure comerç ha d'estar sotmès a un control sobre la igualtat d'oportunitats i la protecció dels drets perquè els models socials europeu i nord-americà són diferents. Jo m'estimo més pactar un tractat de lliure comerç amb els EUA que no amb la Xina --que directament no ens permetria de pactar clàusules socials perquè en un règim dictatorial no n'hi ha--, però és veritat que entre el model europeu i el model nord-americà hi ha diferències. És per això que en aquesta negociació el Parlament Europeu té dret de vetar la negociació i tindrà un paper absolutament crucial a l'hora de concloure la negociació. 


S'han fet volar molts coloms sobre aquestes negociacions, malgrat que encara no hi ha cap text. Jo sóc fill d'Olot, i allà encara hi ha la caseta dels qui controlaven l'entrada i la sortida dels productes i pagaven taxes a l'Ajuntament. Ara ja no hi són, aquestes taxes locals, com tampoc no hi ha la frontera de la Jonquera. Hi ha un mercat econòmic integrat europeu. I de fet, aquest mercat existeix 'de facto' a escala internacional. Hem de mirar que la globalització no sigui una realitat que es produeixi sense normes i de manera salvatge. Hi ha d'haver una globalització, una obertura de mercats, regulada a través de normes. I el tractat de lliure comerç, com a principi, no intenta sinó això: regular l'obertura del comerç entre els EUA i la UE, on els interessos europeus es basin en la protecció del nostre model social i de la propietat intel·lectual, i on es faci compatible aquesta protecció amb l'augment del comerç internacional, i per tant, de la riquesa.


L'obertura de mercats i els espais de lliures mercats impliquen clarament un augment de la riquesa. El lliure comerç fa créixer la riquesa i, com més riquesa, més hi ha a distribuir, perquè si paguem més imposts tenim més serveis socials. Aquest ha de ser un acord de guanyadors de totes dues parts. Per al lliure comerç, però preservant el nostre model social. 


 


Jordi Xuclà, diputat al congrés espanyol per CiU.
(Opinió recollida per telèfon.)

Editorial