Opinió

 

1/73>

Francesc Canosa

06.08.2014

Un triple atac planificat al monument de Companys

En l'atac al monument de Lluís Companys veiem que l'han decapitat, que han trencat el pal i robat la bandera i que han destrossat el marbre. Això ja ens diu que és quelcom força planificat. Unes quantes setmanes després d'haver trencat el pal de la bandera, ara han fet un triple atac seqüencial, amb tota la càrrega simbòlica que això comporta. D'una banda, decapiten l'estàtua de la institució que representa el president assassinat; d'una altra, trenquen el marbre on hi havia explicada la història, i en tercer lloc, roben la senyera, que és allò que ens uneix a tots. És una cosa molt rumiada.


És evident que la voluntat d'aquests atacs és de fer agafar por, però no només això, sinó que també volen suscitar dubtes i desconfiança en el procés que vivim. I això és bastant important. És una manera de dir 'Mireu, el procés provoca violència', tot i que la violència la provoquen ells. 


Fixem-nos, a més, que han anat al cor. No han atacat un símbol de Companys a Barcelona o a Girona, sinó que han anat al seu poble natal, al Tarròs (Urgell), han anat a la Catalunya interior. I ja fa un temps que això passa, que ens trobem amb una sèrie d'atacs desendreçats, selectius, potser mínims, a molts llocs de la Catalunya interior (fa tot just una setmana van robar l'estelada gegant que hi havia a l'entrada de Torregrossa). La interpretació que en faig des de fa temps és que, si bé el gruix de la població és a Barcelona i a l'àrea metropolitana, l'empenta del procés la porta en bona part la gent de la Catalunya interior, que crec que és qui està més connectada amb el territori. 


Això, històricament, no s'havia produït. No hi havia hagut atacs contra els símbols catalanistes a pobles de la Catalunya interior, perquè no tenien importància. Cosa que també ens diu com van descodificant la vàlua de tota la gent de la Catalunya interior. Per això no em sembla un atac gratuït. Han anat a fer-ho expressament i no ho han fet en cinc minuts. Han comès un triple atac molt rumiat i ho han fet en un indret d'interior, on hi ha la gent que porta el pes del procés. 




Francesc Canosa, periodista
(Opinió recollida per telèfon)

Editorial