Opinió

 

1/73>

Liz Castro

09.03.2014

Prou d'unicorns

L'article de David Gardner al Financial Times de divendres, 'Spain and Britain not fear the F-word'*, proposa una bona introducció al procés català i suggereix el federalisme com a possible reposta, malgrat la reticència dels governs espanyol (i britànic). Hi diu: 'La resposta final a aquest problema no ha d'ésser el separatisme ni l'unionisme (la monarquia és una qüestió secundària). Podria també ésser una manera creativa de federalisme, tot i que el federalisme com a paraula, per no parlar de la fórmula, envia calfreds semàntics a la columna vertebral política d'ambdós països.'

Gardner descriu un 'curiós recel' a considerar el federalisme, alhora que explica l'esdeveniment singular que ha assenyalat l'augment monumental en favor de la independència de Catalunya: 'El 2006 els catalans van fer un referèndum i van aprovar una millora de l'estatut d'autonomia, després dels vots afirmatius del Parlament de Catalunya i de les dues cambres de les corts espanyoles. Aquesta llei fou esbudellada el 2010 pel Tribunal Constitucional espanyol, que actuava a instàncies del PP, la qual cosa va catapultar el separatisme català des de la perifèria a la primera línia.'


En efecte, l'estatut del 2006 va ésser el vot més fort de Catalunya en favor del federalisme i el govern espanyol li va escupir a la cara.


Però Gardner s'equivoca quan diu que 'el debat identitari… es carrega qualsevol desprevingut que suggereixi una solució federal'. No és el debat identitari que ha soscavat la credibilitat del federalisme, sinó la manca òbvia de suport que han trobat les propostes profederalistes a Espanya. Hem sentit reiterades vegades com el PSC negocia una opció amb el PSOE que respondrà a les 'necessitats especials' de Catalunya, i poques hores més tard, com el PSOE es desentenia d'aquestes mateixes propostes. O el PSOE promet una reforma federalista nebulosa de la constitució espanyola que sap que mai no podrà fer passar pel congrés espanyol. La implosió del PSC i el federalisme –veiem com els díscols i desertors se'n van diàriament– no és degut a cap conflicte sobre el catalanisme, sinó a la impotència òbvia i creixent del PSC.


Que ningú no consideri el federalisme autèntic a Espanya és per voler mantenir les regnes del poder i els beneficis econòmics que comporten. Que ningú no consideri el federalisme autèntic a Catalunya té a veure amb un cansament de parlar d'unicorns i d'arcs de sant Martí.


Liz Castro és la coordinadora de l'edició de VilaWeb in English.


Podeu consultar aquesta opinió en anglès ací.


* En anglès, la gent parla de la 'paraula-F' per no haver de dir 'fuck' (fotre). Aquí, Gardner fa servir el joc de paraules per dir que 'federalism' és una paraula desagradable.

Editorial