Opinió

 

1/73>

Pilar Beltran

10.01.2014

Pilar Beltran: 'Un dels puntals de la represa cultural del país'

Josep Maria Castellet ha estat un dels eixos de la cultura catalana durant molts anys, inclosos els anys en què tot era molt complicat, els seixanta i setanta, i també després. És a dir, en anys en què el país s'anava construint després de quaranta anys de parèntesi. Va ser un dels puntals per a la represa cultural del país, des de dos vessants diferents i fonamentals.


El primer, posant la cultura catalana al nivell de qualsevol altra de qualsevol país europeu. Va ser contractat per Edicions 62 amb l'encàrrec de fer una col·lecció com 'El Balancí', que importés la gran literatura internacional del moment per al públic català i en català. Es pretenia que el lector, i per tant la societat catalana, tingués a l'abast els autors internacionals que deixaven petja, incloent-hi també autors d'assaig, de pensament crític internacional. Es tractava de no quedar-se en un provincianisme i en l'aïllacionisme, sinó de mirar enfora amb una mirada cosmopolita, ambiciosa i amb criteri.

I el segon, la manera que va tenir d'ajudar i d'acompanyar autors catalans aleshores joves en la seva carrera, com ara Jordi Coca, Baltasar Porcel i molts més. I aquí hi va tenir molt a veure el seu caràcter, la bonhomia, curiositat, rigor, intel·ligència, criteri crític, etc. Ell va saber que aquests autors havien de créixer i va saber com fer-ho. I alhora va recuperar i reprendre la Rodoreda, Espriu, Carles Riba, Calders… que havien quedat estroncats per l'exili.

Castellet va ser fonamental en la promoció de la cultura i del pensament crític com a societat. Un pensament crític que, d'una altra banda, ara ens fa molta falta, però ara no tenim tants lectors. I això és un peix que es mossega la cua: si no hi ha prou lectors, els editors no s'arrisquen. El trobarem a faltar.



Pilar Beltran, editora d'Edicions 62.
(Comentari recollit via telefònica per la redacció de VilaWeb.)

Editorial