Opinió

 

1/73>

Lois Rodríguez

05.10.2012

Lois Rodríguez: 'És impossible d'aventurar si guanyarà el bloc de dretes o d'esquerres a Galícia'

Hi ha una crisi mundial i estatal de signe financer i econòmic; una crisi que abasta tot l'estat espanyol pels conflictes territorials i nacionals, que també té influència i vida a Galícia; i una crisi institucional i política arran de les eleccions avançades per una actitud oportunista, d'interès de partit. I és que, segons que sembla, les eleccions s'han avançat per no haver-les de fer després del rescat europeu d'Espanya i de les mesures d'austeritat i de reforma del sistema que hi aniran associades. La situació, doncs, és aquesta.


El govern de Feijóo té el dret d'avançar eleccions, però és evident que ho ha fet sense motiu objectius que no sigui el de l'interès del seu partit, el PP. Suposo que deu pensar que, com més tard les faci, més difícil li serà aguantar els resultats actuals. A partir d'aquí, hem de tenir en compte que també hi ha una crisi del sistema polític i de la confiança que hi tenen els ciutadans.


El PP està contra les cordes per l'evolució de la crisi i per incapacitat de reaccionar i de millorar; però també el PSOE està tocat: a Galícia el candidat i secretari general, Pachi Vázquez, se les heu amb una dissidència interna i acaba de tenir el cas del batlle d'Ourense, detingut fa pocs dies, que ha hagut de dimitir. I el BNG arriba a les eleccions després d'una fractura que ha acabat amb tres candidatures separades de l'esquerra sobiranista: el Bloque, Compromiso por Galicia i A nova (la formació de Xosé Manuel Beiras). I també hi ha una nova formació que desfigura el panorama tradicional: la de Mario Conde, que es presenta a Pontevedra.


Per tant, a les eleccions, s'hi presentaran dos grans blocs: PP, Mario Conde i UPyD, a la dreta; i el PSOE, BNG, Compromiso por Galicia, A nova i IU, a l'esquerra. L'aparició de Mario Conde és un maldecap per al PP perquè pot dividir una mica el seu vot, car pot guanyar-se aquella part de població disgustada amb les mesures anunciades pel PP en les eleccions anteriors, a Galícia i a Espanya, i no complertes. Que incomoda al PP es veu en el fet que a les tertúlies radiofòniques i televisives Conde ha passat de ser 'don Mario' a rebre tot de desqualificacions. Alguna enquesta que no s'ha fet pública li dóna algun diputat a Pontevedra. La UPyD, en canvi, és residual.


A l'esquerra, el PSOE es pot desinflar una mica o aguantar amb dificultats; la formació de Beiras farà que es divideixi el vot del Bloque; i Izquierda Unida pot arreplegar alguns vots dels descontents de l'esquerra gallega.


A hores d'ara, ningú no es veu capaç d'aventurar si la cosa caurà per la banda del bloc de dretes o d'esquerres. Ara, tant si cau de l'una banda com de l'altra, la cosa més probable és que sigui per una diferència molt petita.



Lois Rodríguez
, periodista gallec

Editorial