Yulimar Rojas, un rècord mundial de color blaugrana

• L'atleta veneçolana que ha guanyat la medalla d'or en triple salt forma part de l'equip d'atletisme del Barça d'ençà del 2016

01.08.2021 - 15:31
Actualització: 01.08.2021 - 21:13

L’atleta veneçolana Yulimar Rojas ha destrossat el rècord mundial de triple salt a l’aire lliure als Jocs Olímpics de Tòquio. Al darrer intent de la final, ja amb la medalla d’or al sarró, la de Caracas només tenia un objectiu dins el cap: superar els 15 metres i 50 centímetres d’Inessa Kravets.

I ha arrencat a córrer, com si li anés la vida. Una, dues, tres, quatre gambades… Cada vegada més ràpida i ha alçat el vol. Amb una tècnica acuradíssima ha marcat els salts abans de caure al fossat més enllà de la marca groga: 15 metres i 67 centímetres, una de les marques històriques de l’atletisme ha canviat de mans.

La resta, gairebé sense haver-se espolsat la sorra, han estat crits, esglais i saltirons, d’una alegria desbordant. Incapaç d’expressar-se en tota la seva magnitud.

De Caracas al Barça

Rojas (Caracas, 1995) sempre ha estat una atleta precoç amb un talent descomunal. “Per a mi no és cap vergonya dir que vinc d’una família amb pocs recursos, això em motiva i em fa continuar avançant”, va explicar fa poc en una entrevista. A catorze anys va guanyar la primera competició.

Ara bé, abans de portar el talent a les pistes, va anhelar ser jugadora de voleibol arran de l’èxit de la selecció veneçolana a Pequín 2008. Tanmateix, el seu destí era l’atletisme, on va destacar també com a saltadora d’altura, de longitud i corredora de 100 metres tanques.

Encara com a adolescent, Rojas va acumular medalles en campionats Sud-americans Juvenils i Jocs Bolivarians. Però va ser el 2015 quan va canviar tot, després de contactar per Facebook amb el saltador cubà Iván Pedroso (campió olímpic i nou vegades campió mundial), es va traslladar a l’estat espanyol, concretament a Guadalajara.

Completament centrada en el triple salt, el 2016 va guanyar el mundial de pista coberta a Portland i la medalla de plata als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro. Aquella mateixa tardor, Rojas va fitxar per l’equip d’atletisme del Barça, on continua. “Sóc afeccionada a l’equip de futbol des de sempre, i per això no m’ho he pensat dues vegades”, va declarar durant la presentació.

“Vull que l’atletisme del Barça també sigui conegut arreu del món i guanyi títols com el futbol. A més, aquí al Barça comptaré amb els mitjans necessaris per a competir amb l’elit amb totes les garanties i per a poder continuar guanyant totes les proves i medalles possibles”, va afegir.

Ja amb els colors blaugranes, Rojas ha complert les seves paraules. A les vitrines de casa seva ha acumulat els darrers cinc anys dos campionats mundials a l’aire lliure, un campionat mundial en pista coberta, un campionat panamericà i la medalla d’or olímpica amb rècord mundial inclòs.