S’ha mort el dissident i Premi Nobel de la Pau xinès Liu Xiaobo

  • Liu Xiaobo, després de passar més d'una dècada empresonat d'una intensa campanya va ser alliberat al juny

VilaWeb
Redacció
10.07.2017 - 12:26
Actualització: 13.07.2017 - 16:26

El dissident xinès i Premi Nobel de la Pau Liu Xiaobo s’ha mort als seixanta-un anys a causa d’un càncer de fetge. Feia pocs dies que havia estat alliberat pel govern xinès a ‘per causes humanitàries’ un cop coneguts els seus problemes de salut i després d’una forta campanya que ho demanava.

Feia gairebé una dècada que vivia empresonat per haver exigit una obertura democràtica del règim xinès. Se l’acusava d”incitar a la subversió del poder estatal’ a causa de la seva participació en la redacció l’any 2008 de l’anomenada ‘Carta 08’. Aquest document es va inspirar en la Carta-77 que s’havia promogut a Txecoslovàquia, entre d’altres, per Václav Havel i defensava la llibertat, la igualtat, els drets humans, la llibertat d’informacio i la independència de la justícia. Liu Xiaobo va ser empresonat justament el dia abans de la data en què el s’havia previst de començar a distribuir el text però no es va formalitzar el seu arrest fins mig any més tard. També se’l recorda per la seva participació activa en les protestes de Tian’anmen del 1989.

La seva família havia demanat de poder viatjar fora de la Xina perquè Liu pogués rebre els tractaments necessaris però el govern xinès s’hi va negar adduïnt que l’estat de salut del dissident era massa delicat per a afrontar un trasllat i que es tractava d’un ‘assumpte intern’. De fet, el Ministre d’Exteriors xinès Geng Shuang va insistir que esperava que la resta de països respectessin ‘la sobirania xinesa’ en relació amb el tracte donat pel govern a Liu Xiaobo.

Xiaobo va rebre el premi Nobel de la Pau el 2010, la seva candidatura la va presentar el PEN Club Internacional, perquè l’escriptor n’havia presidit la filial xinesa. El premi va provocar una crisi diplomàtica entre la Xina i Noruega. El ministre d’Afers Estrangers, Jonas Gahr Støre, va haver d’emetre un comunicat afirmant que l’acadèmia era independent del govern. ‘Encara que això de la independència pot ser complicat d’entendre pel govern xinès’, va afegir el ministre. Durant el lliurament del premi, la cadira de Xiaobo va restar buida.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any