Vox pot fer president Pedro Sánchez

  • El PSOE accepta un debat on hi ha Vox perquè necessita fer creïble l'amenaça de l'extrema dreta per demanar el vot útil per a frenar-la *** Compromís incorpora En Marea a la candidatura a les eleccions europees *** MoraBanc patrocinarà durant deu anys l'Andorra de Gerard Piqué

VilaWeb
Pere Martí
12.04.2019 - 20:05
Actualització: 12.04.2019 - 20:49

TEMA DEL DIA
Debat.
El candidat del PSOE a la presidència del govern espanyol ha acceptat, finalment, de fer un debat entre candidats que inclogui Vox, tot i que encara és un partit extraparlamentari. Pot ser presentat com un acte de generositat d’un candidat que va davant en les enquestes i com un gest de pluralisme, però és tot el contrari. Sánchez accepta de debatre amb Vox perquè li va bé estratègicament. La necessitat de fer un cordó sanitari contra l’extrema dreta no tan sols l’ha menyspreada el PP i Ciutadans, sinó ara també el PSOE, perquè, per a la seva estratègia electoral, li va bé donar altaveus a Vox. Per dos motius.

En primer lloc, perquè Sánchez es presenta com el vot útil per a parar l’extrema dreta, però perquè això sigui efectiu, Vox ha d’aparèixer com una amenaça real durant la campanya, ha de poder explicar les seves aberrants propostes, per mobilitzar tot el vot útil d’esquerres cap al PSOE. La pitjor cosa que li pot passar al PSOE és que l’electorat d’esquerres s’abstingui, i Vox és un excel·lent mobilitzador de vot socialista. Naturalment, això ho ha de fer en una televisió privada, perquè en una televisió pública només podrien participar els partits que ja tenen representació parlamentària. Els treballadors de TVE estan molt enfadats i ja s’han queixat, però ara constaten com l’esquerra els tracta igual que la dreta. La victòria del PSOE està per sobre de la defensa d’un sistema públic de mitjans i, a més, d’aquesta manera complau les grans empreses de comunicació, que tard o d’hora li tornaran el favor, en la mateixa campanya o durant la legislatura.

El segon motiu és que Vox s’ha convertit en el principal entrebanc per a la victòria del PP. Tot i que en un primer moment li va donar ales, per mitjà de José María Aznar, l’extrema dreta s’ha convertit en un factor de divisió del vot conservador que pot ensorrar el PP a les províncies on es disputen quatre escons o menys. El sistema electoral espanyol premia el primer i el segon partit de cada província, de manera que molts escons que haguessin anat al PP ara aniran al PSOE perquè la divisió de la dreta li permet de quedar primer allà on abans era segon o tercer. Hi ha en joc 103 escons al congrés espanyol de 26 províncies i els enclavaments colonials de Ceuta i Melilla. Casado va demanar a Vox que no es presentés, però Santiago Abascal ha crescut i no obeeix. Aznar va crear el monstre i ara el monstre devora el PP. Tant és així que el PP enviarà Aznar a fer campanya en aquestes províncies, la majoria de les quals són a Castella i Lleó i a Castella-la Manxa. Passa igual al senat espanyol. Per tant, a Sánchez l’interessa donar veu a Vox. Com més vots tregui Vox, menys diputats tindrà el PP i més possibilitats tindrà el PSOE de guanyar les eleccions i investir Pedro Sánchez president.

El càlcul electoral està per sobre d’ideologies i també de qualsevol ètica política. No és patrimoni només del PSOE, però com que les esquerres sempre donen lliçons d’ètica, queden més retratades. Demanen el vot útil per a frenar una extrema dreta a la qual donen altaveus. És com quan el PP donava ales a l’Esquerra Unida de Julio Anguita per fer la pinça al PSOE. No és cap novetat. El problema és que parlem de l’extrema dreta i hi ha en joc la democràcia espanyola que queda, que no és gaire.

MÉS QÜESTIONS

Compromís incorpora En Marea a la candidatura a les europees. La formació gallega En Marea ha subscrit un acord per a presentar-se a les eleccions europees en coalició amb Compromís i, també, amb la Chunta Aragonesista i Més per Mallorca, que ja s’hi van sumar al gener. En Marea, que tindrà el número dos de la llista amb Lídia Senra, feia mesos que negociava amb la formació valencianista. La decisió implica un trencament amb Podem. El portaveu d’En Marea, Luís Villares, ha qualificat de magnífic l’acord per a una aliança que permetrà de defensar els interessos de Galícia i construir una Europa ‘més solidària, social i democràtica’. La coalició ha reservat la tercera plaça per a Equo, malgrat que el partit ecologista encara no ha confirmat si formarà part d’aquesta candidatura. Tot i que la seva direcció és favorable que Florent Marcellesi repeteixi, les bases estan dividides i hi ha un sector que prefereix anar amb Podem. Per prendre la decisió, Equo ha fet un referèndum intern, però ha estat impugnat pel sector favorable a Podem. Si l’any 2014 Primavera Europea va obtenir prop de 300.000 vots, que es van traduir en un escó, la nova coalició que encapçala Jordi Sebastià aspira a duplicar el resultat.

L’Audiència d’Alacant arxiva el cas de la suposada compra del vot de Nerea Belmonte. L’Audiència d’Alacant ha arxivat definitivament el cas de la suposada compra del vot de la regidora de l’ajuntament Nerea Belmonte. D’aquesta manera, es ratifica la decisió del jutge instructor, que no va trobar proves que el PSOE intentés comprar el vot de Belmonte els dies previs a l’elecció del nou batlle. Un ple que va acabar amb l’abstenció de la regidora trànsfuga i que va permetre l’accés a la batllia del popular Luis Barcala. La Fiscalia Anticorrupció havia obert una investigació a partir de les declaracions de Belmonte mateix, que va dir que l’esquerra li havia ofert un sou de 3.500 euros i un lloc de sortida a les següents eleccions en canvi de votar a favor de la candidata socialista a la batllia, Eva Montesinos.

El Castell manté la simbologia franquista en un mausoleu del cementiri. El Castell fa cas omís a la petició de la comissió balear de la llei de memòria històrica i democràtica perquè retiri els símbols franquistes del mausoleu a les víctimes de l’Atlante que hi ha al cementiri municipal. Fa dos mesos, es va aprovar per unanimitat d’exigir la retirada dels vestigis franquistes. Va ser a proposta de Memòries de Menorca. Es tracta d’una àguila i la inscripció ‘Caídos por Dios y por España’. La Plataforma Antifeixista de Menorca també ha fet un escrit en què insisteix en la importància de retirar aquesta simbologia de l’espai públic. L’Atlante era un vaixell atracat al port de Maó durant la guerra del 36-39. Després d’un bombardament de l’aviació franquista que va causar diversos morts, es van afusellar els 75 presoners com a represàlia. Memòries de Menorca remarca que la petició no té res a veure amb les víctimes i el seu reconeixement sinó amb la simbologia. Per la seva banda, el govern municipal diu que era una proposta que no tenia sobre la taula, però que compliran amb la normativa.

MoraBanc patrocinarà durant deu anys l’Andorra de Gerard Piqué. Gerard Piqué ha parlat per primera vegada del projecte del Futbol Club Andorra que dirigeix, com a fundador i president del grup Kosmos, coincidint amb la presentació de l’acord de patrocini de l’entitat amb MoraBanc per als deu anys vinents. El jugador del Barça s’ha mostrat molt ambiciós: vol que soni l’himne de la Champions a Andorra. Sense concretar gaire, Piqué ha dit que impulsaria un projecte des de la base, promovent el planter, i que volia que els jugadors fossin siguin importants. L’objectiu és demostrar que: ‘No és només un primer equip sinó que hi ha un projecte sòlid darrere en el qual creiem en els joves, perquè han de ser una font de talent que ens nodreixi de cara a reptes més importants.’ Piqué ha recordat que en aquest moment hi havia dotze integrants del primer equip que eren andorrans i ha expressat el desig que sempre fos així. Veu el seu projecte com una manera de fer créixer el nivell esportiu i també la competitivitat, no només de l’equip sinó també de la selecció andorrana. El FC Andorra milita en Primera Divisió Catalana i suma deu jornades consecutives sense perdre, cosa que li permet de mantenir l’objectiu d’ascendir a Tercera Divisió. És a set punts del líder, amb un partit menys, i queden sis jornades.

LA XIFRA
29 anys té l’enginyera Kate Bouman que ha encapçalat la programació de l’algoritme que ha permès d’obtenir la imatge del forat negre M87*

TAL DIA COM AVUI
El 12 d’abril de 1931 es feien eleccions municipals a l’estat espanyol, presentades pels republicans com un plebiscit sobre la monarquia d’Alfons XII. La victòria aclaparadora de comunistes, socialistes i republicans a les grans ciutats provocà la renúncia i fugida del rei dos dies després i la proclamació de la segona república.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any