La foto de l’escàndol: l’estat espanyol, al costat de l’extrema dreta fent d’acusació

  • Vox, la fiscalia i l'advocacia de l'estat espanyol prenen la paraula. Qui és qui?

VilaWeb
Redacció
13.02.2019 - 11:12
Actualització: 13.02.2019 - 11:44

Després de la jornada inaugural del judici contra el procés –en què les defenses van denunciar les vulneracions de què han estat objecte i van demanar proves i testimonis que no els han admès–, avui és el moment de l’acusació. El partit ultradretà Vox, la fiscalia i l’advocacia de l’estat espanyol aniran de bracet per argumentar els delictes que imputen als dotze dirigents independentistes processats i les peticions de penes que en demanen.

Tot i l’intent barroer del Ministeri d’Afers Estrangers espanyol d’amagar que l’acusació popular l’exerceix la ultradreta, avui Vox es començarà a esplaiar per a exposar el seu argumentari durant el judici. La ultradreta és representada pel secretari general del partit, Javier Ortega Smith, un boina verda de l’exèrcit espanyol. El ‘Rambo de Vox’, com el van batejar per haver fet sis quilòmetres nedant de la península Ibèrica a Gibraltar –anar i tornar– per a desplegar-hi una bandera espanyola gegantina.

Acompanyat pel vice-secretari jurídic de Vox, Pedro Fernández, Ortega Smith aprofitarà la repercussió mediàtica del judici contra el procés per a encarar la pre-campanya electoral de les eleccions municipals, autonòmiques, europees i, segurament, espanyoles.

Pedro Fernández i Javier Ortega Smith, representants de Vox al judici, ahir.

Al costat de Vox, hi ha els fiscals del Suprem, Javier Zaragoza i Fidel Cadena, que també demanen que els presos polítics siguin condemnats per rebel·lió. Zaragoza és ex-fiscal en cap de l’Audiència espanyola. De bracet amb el jutge Baltasar Garzón, és l’artífex de la doctrina ‘tot és ETA’ que es va aplicar per perseguir el sobiranisme basc. Amb Garzón, Zaragoza va intervenir en la famosa operació Nécora contra el narcotràfic a la costa gallega. Tot i ser membre de la Unió Progressista de Fiscals, anys més tard s’oposà aferrissadament a la investigació contra els crims del franquisme, encapçalada per Garzón, fet que va anar acompanyat de les acusacions de prevaricació contra el jutge impulsades per Manos Limpias i la Falange.

A més, ha encapçalat persecucions a la sàtira i la crítica, com ara quan va presentar una querella per injúries al rei espanyol contra tres periodistes que havien publicat un article als diaris bascs Deia i Gara amb una vinyeta satírica anomenada ‘Les tribulacions de l’ós Iogui‘. En la il·lustració, hi apareixia el rei Juan Carlos caçant un ós. Era una referència a les informacions que el monarca espanyol, a Rússia, havia caçat un ós que havia estat embriagat amb vodka amb mel perquè fos de més bon caçar.

Javier Zaragoza i Fidel Cadena, fiscals del Suprem, ahir.

Zaragoza va acompanyat de Fidel Cadena, conegut a Catalunya perquè fou el fiscal que demanà d’obrir una causa penal per a investigar les presumptes responsabilitats en el cas sobre les obres de Sixena dels dos darrers consellers de Cultura de la Generalitat, Santi Vila i Lluís Puig. Segons Cadena, tots dos van incórrer en presumptes delictes de desobediència per haver rebutjat repetidament la devolució de les peces ordenades per un jutge d’Osca.

La tercera branca de l’acusació, l’advocacia de l’estat espanyol, defensa gran part de les tesis de la fiscalia. L’objecte de l’advocacia de l’estat és vetllar pels perjudicis que hagi pogut causar un acusat a l’estat espanyol, de manera que habitualment se centren en les acusacions de malversació. Així va ser de bon començament en aquest cas, però a l’hora de presentar els escrits d’acusació van afegir-hi el delicte de sedició. Les cares i veus d’aquesta tercera branca de l’acusació són Rosa Maria Seoane i Elena Sáenz. Seoane va ser nomenada advocada de l’estat en aquest cas en substitució d’Edmundo Bal, destituït per la insistència a acusar també de rebel·lió els presos polítics. El canvi de càrrec va arribar quan feia pocs mesos que el govern espanyol l’havia nomenada secretària general d’Adif.

Rosa Maria Seoane i Elena Sáenz, advocades de l’estat, ahir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any