Vinaròs organitza la gran cita gegantera del País Valencià

  • Dissabte es fa la XXIX Trobada de Nanos i Gegants de Vinaròs i la IV de la Federació amb convidats de tot arreu

VilaWeb
Pau Benavent
27.06.2019 - 17:00
Actualització: 28.06.2019 - 00:12

Més de cent nanos, gegants i algunes bèsties de foc ompliran Vinaròs en dues cites fusionades aquest dissabte, 29 de juny: la XXIX Trobada de Nanos i Gegants de Vinaròs i la IV Trobada de la Federació Valenciana de Nanos i Gegants. Ambdues s’emmarquen en la Fira i Festes de Sant Joan i Sant Pere de la capital del Baix Maestrat.

Començaran amb la plantada de totes les figures a la plaça de l’Ajuntament i als carrers del voltant, a les onze del matí, i amb la recepció oficial, al migdia. La cercavila de la vesprada, a les 18.30, serà el moment àlgid i acabarà amb els balls de lluïment dels Nanos de Paiporta, els Nanets del Campello, els Gegants de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya iamb  l’encesa del Drac i la Víbria dels Botafocs, de Castelló de la Plana. 

Fotografia: Botafocs Ball de Dimonis.

Entre més curiositats, la colla amfitriona estrenarà el Ball d’Aniversari dels Gegants Vells amb música per a dolçaina i tabal del prestigiós Eduard Navarro. Serà una de les poques oportunitats per a veure el llaurador Tio Paco, el gegant de la federació que custodia la colla de Benetússer, construït l’any 2014.  

Al remat, s’hi podran veure les figures més representatives d’unes quaranta colles de ciutats i pobles com Fraga, Osca, Girona, Barcelona, València, Ador i Tarragona.

Tio Paco: el gegant de la Federació Valenciana de Nanos i Gegants.

La colla amfitriona celebra aniversari

Les trobades serviran per a celebrar el setanta-cinquè aniversari dels sis nanos de la Família Burgesa i dels dos Gegants Vells de la colla Nanos i Gegants de Vinaròs.

Són vuit figures que es van estrenar durant les festes de Sant Joan i de Sant Pere i que va construir la Casa Ingenio de Barcelona, la botiga mítica que ha creat peces que són símbol de moltes festes majors. Tant és així que algunes d’aquestes figures vinarossenques també existeixen en altres indrets del país, com Valls, Riudoms, Amposta i Móra d’Ebre. 

La Família Burgesa de Vinaròs.

Però durant tot el dia hi haurà totes les figures vinarossenques, acompanyades de la seua colla de dolçainers i tabaleters, els Joglars. Hi haurà els capgrossos de la Família Ulisses, comprats a València i que es van estrenar l’any 1972, i el seu gos Treski, mascota construïda fa poc; l’Home dels Nassos, que va construir Toni Mujal a Cardona l’any 2014; els gegantons Misi i Sastià, els patrons del poble, construïts per Mujal i que van rebre el nom per votació popular; i el gegantó Toni Fabregat, construït al taller Sarandaca de Granollers, dedicat a aquest actor i membre fundador de la colla, desaparegut recentment. 

La Família Ulisses de Vinaròs.

A més, hi seran el Tio Gori i la Tia Caballera, dos gegants que va construir l’escultor local Agustí Roso, l’any 2000, i que representen dues persones populars de la ciutat: Cristóbal Farcha, llaurador i músic del grup folklòric les Camaraes, i Angelín Caballer, venedora de peix, coneguda pels seus crits particulars ‘quin caleo’, ‘ja arriba el viu’ i ‘quin caleo ya llega el tren’. 

VilaWeb
VilaWeb
Tia Caballera, de Vinaròs
Tio Gori, de Vinaròs

La Federació Valenciana de Nanos i Gegants

La federació té vint-i-sis colles membres, però va germinar amb onze, l’any 2010, sota l’assessorament de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya i l’Associació de Portejadors, Músics i Amics dels Gegants d’Aragó. Els objectius són protegir i donar vida al món geganter valencià com a bé cultural, unir les colles, ajudar a fer noves figures i que participen en actes festius variats, ajudar en la recuperació de figures, facilitar persones per portar-les i normalitzar l’ús de la llengua. Una tasca necessària i altruista reconeguda amb el guardó a l’Ús Social del Valencià d’Escola Valenciana de l’any 2016. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any