S’obre la via de Luxemburg contra la Junta Electoral espanyola

  • La concessió d'una mesura cautelar pot facilitar que Puigdemont i Comín siguin a l'eurocambra el 2 de juliol · Junqueras, pendent d'un recurs perquè el Suprem consulti la seva situació al Tribunal de Luxemburg

VilaWeb
Roger Graells Font
17.06.2019 - 21:50
Actualització: 18.06.2019 - 18:01

Ahir la Junta Electoral espanyola (JEC) va refusar que Gonzalo Boye i un procurador juressin la constitució espanyola en nom de Carles Puigdemont i Toni Comín i aquest fet ha obert el camí cap al Tribunal de Luxemburg. Els dos candidats de Junts per Catalunya, proclamats eurodiputats al Butlletí Ofical de l’Estat, presentaran ara un recurs al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per a fer valer els seus drets com a parlamentaris. La defensa sosté que no calia fer el tràmit, però la negativa de la JEC als poders atorgats per Puigdemont i Comín posa en evidència que tampoc no s’ha respectat el codi civil.

Boye diu que la via de Luxemburg és el camí perquè Puigdemont i Comín siguin eurodiputats i gaudeixin de les prerrogatives de la inviolabilitat i la immunitat, efectives d’ençà del dia en què van anunciar que es presentaven a les eleccions europees. La JEC va provar de torpedinar la candidatura, però finalment un jutjat de Madrid, després de passar la responsabilitat al Tribunal Suprem espanyol i que li fos retornada, va donar la raó als candidats de JxCat.

Després d’aquesta primera victòria judicial i d’haver guanyat les eleccions a Catalunya –Clara Ponsatí també serà eurodiputada quan es faci efectiu el Brexit–, els tràmits i els terminis s’han anat complint. Boye insisteix que la defensa dels exiliats no improvisa i que ho té tot previst perquè Puigdemont i Comín siguin presents al ple de constitució del Parlament Europeu el 2 de juliol.

La mesura cautelar pot ser clau

La JEC insisteix que jurar la constitució espanyola a Madrid és un requisit indispensable, però Boye ho nega. L’organisme electoral ha decidit de declarar vacants els escons de Carles Puigdemont, Toni Comín i Oriol Junqueras, a qui el Suprem no ha deixat assistir al jurament, cosa que torna a vulnerar els drets polítics del president d’ERC i els dels votants. És previst que dijous la junta enviarà a l’eurocambra  una llista dels eurodiputats que sí que han jurat la constitució espanyola.

Serà aleshores quan s’activarà el pla que ha preparat Boye. L’advocat va anunciar que presentaria un recurs davant el TJUE per la via d’un procediment d’urgència amb l’objectiu que el tribunal el resolgui abans del 2 de juliol. Però la clau de volta pot ser la concessió d’una mesura cautelar que permeti a Puigdemont i Comín de ser presents al Parlament Europeu mentre el Tribunal de Luxemburg n’estudia la demanda.

Junqueras, una via paral·lela

El cas de Junqueras anirà per una via judicial paral·lela. El seu advocat, Andreu Van den Eynde, va presentar diumenge un recurs al Suprem espanyol demanant que elevés ‘urgentment’ una consulta al Tribunal de Luxemburg perquè donés l’opinió sobre la situació de l’eurodiputat d’ERC abans de resoldre’l. En aquest mateix recurs, també demana que Luxemburg es pronunciï sobre la resolució del Grup de Detencions Arbitràries de l’ONU, la presó provisional i la vulneració de drets polítics.

Segons la resposta del Suprem, la defensa de Junqueras decidirà quins passos fa per continuar defensant els seus drets com a eurodiputat fins al final.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any