La majoria independentista també es trencarà amb el decret de les renovables

  • La CUP preveu de votar contra la validació al parlament i ERC explora uns altres suports

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
24.11.2021 - 21:50
Actualització: 25.11.2021 - 00:46

Les conseqüències del trencament del marc polític de la investidura de Pere Aragonès s’estenen. L’acord entre el govern i els comuns ha deixat en suspens el pacte amb la CUP, i això tindrà efectes sobre l’estabilitat parlamentària quotidiana del govern. L’executiu cerca ara suports per a validar el decret llei d’energies renovables en el ple del parlament de la setmana que ve. La CUP ja ha decidit que hi votarà en contra, segons que han explicat a VilaWeb fonts del grup parlamentari. La CUP va negociar fins a l’últim moment amb l’executiu la redacció del decret i critica que el govern decidís a última hora de no incloure les seves demandes ni les dels territoris afectats –malgrat que asseguren que els havien dit que ho farien– en la redacció aprovada pel consell executiu. Abans que la CUP decidís d’oposar-se a la tramitació del pressupost, ja va dir que considerava el contingut d’aquest decret com un incompliment de l’acord d’investidura que havien pactat amb ERC, perquè no s’havia aplicat la moratòria dels grans projectes “d’impacte territorial negatiu” del decret anterior, el 16/2019, i en canvi s’havia tirat endavant aquest altre, que troben insuficient.

El nou decret de renovables és el projecte insígnia de la conselleria d’Acció Climàtica que encapçala Teresa Jordà. Una prova de la importància política que té per al projecte d’Aragonès és que el president de la Generalitat i la consellera el van presentar conjuntament en una conferència sobre la transició energètica, en què Jordà va defensar de no aturar més els projectes d’energia renovable i modificar, i no pas derogar, el decret anterior. En una entrevista a VilaWeb, Jordà va explicar que la intenció principal del decret és liquidar “el model extractivista i els oligopolis” i fer-hi participar la ciutadania.

Fonts de la CUP asseguren que no han tornat a parlar de la validació del decret amb els socis de l’executiu. En canvi, fonts d’ERC diuen que tenen una negociació oberta a moltes bandes que també els inclou. Els comuns sí que confirmen que són a les converses. El grup de Jéssica Albiach, de fet, també protagonitzarà el primer debat de l’anomenada llei de barris verds en el ple següent. Una proposició de llei amb què els comuns han volgut marcar perfil i que finalment va restar fora de l’acord pressupostari, segons fonts d’Esquerra, malgrat que era una de les reivindicacions amb què havien començat a negociar el pressupost. Però això no impedeix que puguin obtenir igualment el suport dels socis del govern perquè es tramiti, tenint en compte que el grup d’extrema dreta Vox és l’únic que hi ha presentat una esmena de refús. Fonts de Junts es limiten a apuntar que hi treballen.

Els socialistes sembla més difícil que el puguin avalar, el decret. La portaveu a la cambra, Alícia Romero, es demanava abans-d’ahir del faristol del parlament estant amb qui el validaria el govern i apuntava que els socialistes no hi podran donar suport. El projecte també ha topat amb l’oposició de l’empresariat. La Cambra de Comerç de Barcelona, el Consell General de Cambres de Catalunya, les patronals PIMEC i Foment del Treball van demanar ahir als grups que no validessin el decret i que es tramités com a llei perquè pogués ser modificat “substancialment” al parlament. Perquè els decrets llei aprovats pel govern s’han de sotmetre a la validació del parlament en un termini de trenta dies i, una vegada validats, es poden tramitar com a projecte de llei per a introduir-hi canvis si almenys un grup ho demana i ho aprova la majoria, segons el reglament de la cambra. Els empresaris demanen que es creï un comissionat per a dirigir les polítiques energètiques de manera “inclusiva” i transversal.

Al marge dels continguts del decret, la posició dels socialistes també s’explica per la situació parlamentària derivada del pacte amb els comuns pel pressupost. El PSC creu que no solament s’ha trencat la majoria de la investidura, sinó també el govern, i no veu recorregut a la legislatura. Després de la negativa d’Aragonès de voler negociar-hi la tramitació dels comptes malgrat els oferiments reiterats del PSC, els socialistes continuen abocats a convertir-se en alternativa electoral, i demà presentaran un document sobre l’impuls de les renovables en el marc del seu govern alternatiu. Malgrat això, ERC –segons fonts pròpies– també en parla amb els socialistes i fins i tot ha sondat Cs i el PP per saber la seva posició. Fonts de Ciutadans neguen haver tingut converses amb el govern i apunten que encara no han decidit què votaran, mentre que fonts del PP avancen que hi votaran en contra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any