Una quinzena d’eurodiputats denuncien el ‘mal ús’ de l’euroordre per part d’Espanya

  • Els membres del Parlament Europeu demanen a la comissària de Justícia què farà per evitar que l'ordre europea de detenció s'empri amb oportunisme polític

VilaWeb
ACN
31.01.2018 - 16:26
Actualització: 31.01.2018 - 17:33

Una quinzena d’eurodiputats de nou estats de la Unió Europea han denunciat avui a la Comissió Europea (CE) el ‘mal ús’ que segons ells fa l’estat espanyol de les euroordres de detenció en el cas català. En una pregunta parlamentària a la comissària de Justícia, Vera Jourová, els eurodiputats plantegen si la CE preveu un mecanisme per ‘evitar un ús oportunista’ de l’euroordre com el que consideren que s’ha fet en el cas del president Carles Puigdemont i els consellers cessats que són amb ell a Bèlgica. Els eurodiputats es pregunten si aquest ‘mal ús’ de l’euroordre pot ‘afectar la confiança mútua entre els sistemes judicials dels estats membres i la seva eficiència’ i afegeixen si realment es pot ‘permetre que es retiri o es presenti a voluntat’, segons la ‘tàctica’ d’un estat.

‘La retirada de l’euroordre va ser un moviment tàctic per evitar una derrota als tribunals belgues’, asseguren els eurodiputats sobre el rebuig del Suprem a continuar amb el procés judicial d’extradició de Puigdemont. A més, també recorden que arran del cas el govern espanyol va demanar una revisió de la directiva de l’Ordre Europea de Detenció, petició que la comissària Jourová va desestimar.

La pregunta parlamentària, impulsada pels eurodiputats catalans Ramon Tremosa (PDECat), Jordi Solé (ERC) i Josep Maria Terricabras (ERC), ha rebut el suport de diversos membres de l’Eurocambra d’Irlanda, França, Suècia, Eslovènia, Gal·les, Portugal, Bèlgica o Itàlia, així com dels parlamentaris bascos Izaskun Bilbao (PNB) i Josu Juaristi (Bildu) i de la gallega Lídia Senra (Bloque). Entre els signants, hi ha la filla d’un dels fundadors de la UE, Barbara Spinelli, o el destacat líder ecologista francès José Bové.

Podeu consultar el document ací:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any