Una exposició a la Biblioteca Nacional de Catalunya rememora la tradició de les revistes humorístiques

  • Les publicacions satíriques permetien d'interpretar els fets polítics i socials del primer terç del segle XX

VilaWeb
Redacció
03.03.2017 - 02:00

La Biblioteca Nacional de Catalunya presenta fins el 28 d’abril una exposició per a retre homenatge a les revistes humorístiques publicades entre el 1841 i el 1939. En un període de tanta convulsió social i agitació política, les publicacions satíriques eren el mitjà més utilitzat pel públic per interpretar els esdeveniments polítics i socials.

La tradició de revistes humorístiques en català va començar el 1841, amb la publicació de Lo Pare Arcàngel. L’any passat es van complir cent setanta-cinc anys d’aquella arrencada, i per aquest motiu la Biblioteca Nacional de Catalunya ha organitzat aquesta exposició temporal.

La revista més coneguda d’aquella època és probablement ¡Cu-Cut!, perquè l’exèrcit espanyol en va assaltar la redacció arran de la publicació d’una vinyeta que ironitzava sobre les forces armades, les derrotes militars i la independència de Cuba. Aquest fet va desencadenar més tard l’aprovació de la Llei de Jurisdiccions i la configuració del moviment polític Solidaritat Catalana.

A la mostra, s’hi podrà veure l’evolució de les tècniques de reproducció, el protagonisme progressiu de la imatge i la participació d’artistes i escriptors en les publicacions, i comprovar la gran difusió de la premsa humorística durant el primer terç del segle XX. L’humor es manifestava amb acudits, vinyetes, tires còmiques i caricatures, en una tipologia variada de revistes: des de les de caràcter general o polític fins a publicacions esportives i eròtiques.

Els dibuixants, caricaturistes i artistes més coneguts de l’època també hi seran presents. Cornet, Brunet, Apa, Junceda, Smith, Opisso, Mestres o Vázquez són alguns dels noms més destacats d’una època daurada de la premsa satírica. Les tres comissàries de la mostra (Pepa Bagaria, Maria del Tura Molas i Roser Pintó) consideren que les revistes il·lustrades van tenir un impacte social tan fort que mereixen ser recordades en aquesta exposició, amb una àmplia selecció de revistes i dibuixos originals.

La mostra es podrà visitar de dimarts a divendres d’11.00 a 15.00 i de 17.00 – 20.00 i el dissabte de 10.00 a 14.00. El diumenge i el dilluns romandrà tancada.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any