Un estudi situa La Vanguardia i VilaWeb com els dos diaris que desperten més confiança a l’hora d’informar-se sobre el coronavirus

  • L'enquesta, feta per la Universitat Ramon Llull, destaca el gran paper de TV3 · El 78% dels ciutadans s'informen més que no pas abans de la pandèmia

VilaWeb
Redacció
14.04.2020 - 11:29
Actualització: 14.04.2020 - 16:28

Avui s’ha fet públic un estudi de la Universitat Ramon Llull sobre el consum de mitjans durant la pandèmia. Destaca que la crisi del coronavirus ha fet que el 78% dels ciutadans s’informin més que no ho feien abans: el 90% s’informa pel cap baix una vegada el dia, i el 52% tres vegades el dia o més; en canvi, abans de la crisi només un 28% s’informava alguna vegada.

Aquestes dades fan part dels resultats de la investigació sobre els canvis en el consum informatiu durant el confinament pel coronavirus, feta pel grup de recerca Digilab, de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna (Universitat Ramon Llull), entre el 3 i el 10 d’abril, amb una mostra de 1.220 persones de tot l’estat espanyol.

Entre les conclusions, es destaca que l’excepcionalitat de la situació actual ha creat la necessitat d’estar informat permanentment, però al 42,7% dels ciutadans això els origina angoixa o estrès. Una altra conclusió és que la ciutadania manté una actitud crítica amb la informació que proporcionen els mitjans. Encara que hi ha gairebé un empat entre els que aproven i desaproven la informació rebuda, el 77,4% creu que els mitjans són condicionats o molt condicionats per la seva línia editorial en el tractament informatiu de la pandèmia; i el 44,6%, que els mitjans tracten aquesta informació de manera sensacionalista i aixecant una alarma social innecessària.

De l’enquesta es desprèn que la gent tendeix a refugiar-se en els mitjans coneguts. Els diaris digitals (38,3%) i els informatius de televisió (33,9%) són la primera opció per a informar-se. Entre aquests darrers, les televisions públiques són les que desperten més confiança. Un 6,1% dels enquestats s’han subscrit a un contingut digital durant el confinament, una dada significativa en un país poc predisposat a pagar per la informació.

També es remarca que el 52% dels ciutadans acudeix directament a la web del mitjà que li interessa, de manera que perd pes l’accés als mitjans mitjançant les xarxes socials i Google (38,1%), una via més freqüent en circumstàncies normals.

Quins mitjans desperten més confiança?

Aquest estudi inclou una classificació, basada en una mostra de 1.220 persones de tot l’estat espanyol, dels mitjans que mereixen més confiança als lectors, a l’hora d’informar-se sobre el coronavirus.

Al Principat TV3 obté un resultat més que dominant, amb el 66,4%, seguida a molta distància per La Vanguardia, que és el primer diari de la llista –amb un 30,4%. Catalunya Ràdio, RAC1 i TVE van a continuació, just abans de VilaWeb, que el segon diari de la classificació i el primer mitjà digital, amb un 16%. Darrere VilaWeb hi ha l’Ara, La Sexta, El País, Eldiario.es –segon digital– i El Periódico, amb un sorprenent 6,8%, tan sols. Els altres tres diaris que apareixen a l’enquesta són El Confidencial (5,2%), El Nacional (4,8%) i Nació Digital (3,6%).

Quant a les dades relatives a l’estat espanyol, el panorama és molt diferent: Eldiario.es és l’únic mitjà digital que entra en els deu primers, en una llista que copen les televisions i els diaris tradicionals. TV3, amb un resultat extraordinari, es dispara a la quarta posició al conjunt de l’estat espanyol i La Vanguardia hi apareix en setena posició.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any