Entitats empresarials demanen que Competència torni a assumir el control de les tarifes de l’electricitat

  • L'ens va presentar un recurs al Tribunal Suprem espanyol impugnant el reial decret que li treu les funcions per aprovar tarifes, preus, peatges i cànons

VilaWeb
ACN
07.09.2018 - 16:55
Actualització: 08.09.2018 - 10:44

Una desena d’entitats empresarials han demanat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que torni a traspassar la competència a la Comissió espanyola del mercat i la competència com a autoritat per fixar les tarifes de distribució de l’electricitat. A més, han denunciat que una partida del pressupost estatal destinada a compensar la reducció d’ingressos que suposarà la mesura de reduir el cost del peatge 6.1.b. De fet, Competència va interposar davant el Tribunal Suprem espanyol un recurs contenciós administratiu contra el reial decret 903/2017 que traspassava les competències al ministeri espanyol. Per això, entre d’altres, s’impugna l’article que atribueix a l’executiu espanyol la funció d’aprovar tarifes, preus, peatges i cànons.

El passat mes de juny, les organitzacions van demanar a la Direcció General de la Competència de la Comissió Europea d’incloure –en un expedient d’investigació a les autoritats espanyoles per presumpte incompliment de la Directiva sobre electricitat– el fet que en el pressupost estatal hi ha prevista una partida que les entitats creuen que està destinada a compensar la reducció que suposarà reduir el cost del peatge 6.1b, el que consideren que ‘evidencia clarament l’ajuda d’estat’.

Les entitats – AEPCROA (Associació d’Empreses i Propietaris de Can Roqueta), Cecot, CEDAC (Consell d’Empreses Distribuïdores d’Alimentació de Catalunya), Centre Metal·lúrgic, Confederació Catalana de la Fusta, Federació Empresarial del Metall, Gremi de Tallers de Reparació i Venda d’Automòbils i Recanvis de Sabadell i Província de Barcelona, l’Institut Industrial Tèxtil i RETAILcat (Unió d’empreses del Retail a Catalunya i la Unió Empresarial Metal·lúrgica)- també han informat al president espanyol de la denúncia per aquestes suposades ajudes d’estat que van interposar de forma conjunta a instàncies europees en relació a l’actuació del govern d’Espanya en l’estructura tarifària de peatges d’accés a les xarxes elèctriques des del 2014.

Les entitats denunciants representen els interessos de més de 50.000 empreses, de les quals 500 són indústries usuàries dels serveis d’electricitat afectats per la mesura que impugna la mateixa denúncia, dels sectors tèxtil, metall, químic, fusta i distribució. Es tracta d’empreses que el consum energètic, en especial l’elèctric, tenen una ‘importància estratègica, ja que suposa una part rellevant dels costos industrials i per tant de les despeses d’explotació’.

A més, critiquen que la reforma de l’estructura tarifària de peatges d’accés a les xarxes elèctriques agreuja les diferències entre territoris perquè comporta una ‘notable disminució del cost d’adquisició de l’electricitat’ en funció del punt de l’estat espanyol i per això creuen que els efectes de la mesura són ‘selectius territorialment’ i ‘poden constituir una ajuda d’estat en favor de les empreses beneficiades que competeixen en l’àmbit de tot el territori comunitari’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any