Un test d’orina pot ajudar a diagnosticar la disfunció del ronyó en trasplantaments renals

  • El trasplantament falla en un 25% dels casos abans dels cinc anys

VilaWeb
Europa Press
25.05.2017 - 10:08
Actualització: 25.05.2017 - 10:39

Investigadors del Vall d’Hebron Barcelona Campus Hospitalari han encapçalat un estudi que obre la porta a desenvolupar un test d’orina per determinar la causa de disfunció del ronyó en pacients trasplantats, tenint en compte que el trasplantament falla en un 25% dels casos abans dels cinc anys, ha informat l’hospital.

L’estudi ha seguit trenta casos i s’han analitzat mostres d’orina per descobrir proteïnes amb les quals es pot diagnosticar si el problema de l’òrgan l’ha provocat un rebuig cel·lular o una infecció per virus BK.

La investigació ha estat considerada com un dels estudis més rellevants del 27è Congrés de Microbiologia Clínica i Malalties Infeccioses (ECCMID) i així es va presentar en la conferència de premsa del congrés i, a més, ha rebut el premi a la millor comunicació en el XXI congrés de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC).

Els pacients receptors d’un trasplantament renal requereixen tractament immunosupressor per evitar el rebuig de l’òrgan: una medicació insuficient pot provocar que el rebuig de l’òrgan per part del sistema immune del pacient, però un excés pot afeblir les defenses del cos.

Aquest afebliment de les defenses del cos pot obrir la porta a una infecció per virus BK, que s’adquireix en l’edat infantil i queda latent al cos i causar disfunció de l’empelt renal.

Actualment, per diagnosticar què provoca la disfunció de l’empelt és necessària la realització d’una biòpsia renal, un procediment que comporta un cert risc, com complicacions hemorràgiques.

El treball dels investigadors del Campus Vall d’Hebron pot permetre el desenvolupament d’una prova no invasiva, senzilla i barata, que ampliaria el ventall d’eines diagnòstiques dels especialistes en trasplantament renal.

El treball l’han liderat professionals de l’Hospital Vall d’Hebron, Òscar Len, Joan Gavaldà i Ibai Los Arcos del grup de Malalties Infeccioses del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), i Francesc Canals, del grup de Proteòmica del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), amb la col·laboració de la Unitat de Trasplantament Renal Vall d’Hebron, liderada pel Francesc Moreso.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any